Polisen uppskattar att demonstranterna var omkring 200 000, medan fackförbunden anger omkring 500 000. I Paris uppstod sammandrabbningar mellan ungdomsgrupper och polis, som använde tårgas mot anarkister som letat sig in bland demonstranterna.

Protesterna är de senaste i raden mot Macrons plan att se över bland annat den statliga järnvägen och andra delar i den offentliga sektorn. Regeringen vill bland annat skära i förmånerna för järnvägsbolaget SNCF:s 260 000 anställda.

Zoom

Mindre grupper av demonstranter i Paris krossade fönster och polisen ingrep med tårgas. Foto: Christophe Ena/AP/TT


Fackförbunden i Frankrike är sedan tidigare kända för att få regeringar att ändra sig, men Macron och hans ministrar har lovat att inte vika sig, trots att det ser ut som att det kan leda till utdragna störningar.

– Om vi inte gör någonting kommer regeringen inte att backa, säger Philippe Martinez, ledare för det vänstersinnade fackförbundet CGT.

Datumet den 22 mars valdes avsiktligt för att dra paralleller till de landsomfattande protesterna den 22 mars 1968 som ledde till landets största strejk någonsin och ökända sammandrabbningar mellan polis och studenter i Paris i maj samma år.