Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA (Food and Drug Administration) har tidigare sagt att den vill förändra cigaretterna i grunden eller det regelverk som omger dem, något som fick aktiekurserna för de största tobaksbolagen att backa rejält. Målet är att mängden nikotin ska minska så mycket som möjligt.

Nu har myndigheten givit ut ett första så kallat "advanced notice" där myndigheten vill diskutera hur ett sådant regelverk kan se ut. Detta efter en forskarrapport i New England Journal of Medicine som visar att en eventuell reglering skulle kunna hjälpa fem miljoner vuxna att sluta röka, samtidigt som förekomsten av cigarettrökning skulle kunna minska till blygsamma 1,4 procent. I dag röker cirka 37,8 miljoner amerikaner och förekomsten beräknas till 15,5 procent.

– Detta skulle kunna hjälpa nuvarande, vuxna, rökare att byta till mindre skadliga produkter eller, ännu hellre, sluta helt och hållet plus att det skulle hålla framtida generationer barn från att ta det dödliga steget från experimenterande till beroende, sade Mitch Zeller, chef för FDA:s centrum för tobaksprodukter, nyligen på en pressträff.