Helsingfors universitets centralsjukhus, HUCS, har nu genomfört kring 30 hjärnoperationer på vakna patienter och resultaten har varit huvudsakligen positiva. Om personen är vaken går det att mäta förmågan att reagera på tal, vilket gör operationen säkrare.

– Patienten kan kommunicera helt rationellt under operationen och har minnen av operationen också efteråt, säger docent Ari Laakso, överläkare vid HUCS neurkirurgiska avdelning.

Enligt Laakso är patienten nedsövd i början och slutet av operationen. Under operationen väcks patienten, men huvudet är fastsatt så att patienten inte ska kunna skada sig. Det är ovanligt att någon motsätter sig att vara vaken under hjärnoperationer efter att de fått orsaken förklarad för sig.

– Personerna får lugnande medicin och de brukar inte uppleva det hela som obehagligt. Vi har några patienter som inte har haft någonting emot att göra operationen på nytt efter att tumören vuxit tillbaka.

Under operationen testas talförmågan genom att låta patienten berätta namnen på olika föremål som visas upp på en skärm.

Gliom går inte att bota fullständigt, men det går att bromsa sjukdomen betydligt genom att kombinera flera moderna behandlingar. Hjärntumören kan drabba personer i alla åldrar och i Finland insjuknar årligen kring 500 personer.