Alexander Stubb (Saml) drömmer om att bli EU-kommissionär, avslöjar han i Aamulehtis jubilarer-intervju. Stubb fyller 50 år den första april och med anledningen av det har tidningen en stor intervju med honom.

– EU-valet lockar mig som ett demokratiskt sätt att välja Finlands kommissionär, alltså att de som söker jobbet måste ställa upp, säger Stubb i intervjun.

För närvarande jobbar Stubb som vice generaldirektör vid Europeiska investeringsbanken. Jobbet tillföll Stubb efter att Jan Vapaavuori (Saml) valdes till Helsingfors borgmästare. Arbetet är ändå tidsbundet och tar slut i augusti 2019.

Stubbs karriär har varit händelserik. Han blev först känd som en kompetent EU-tjänsteman, vilket ledde till att han blev invald i EU-parlamentet. När utrikesminister Ilkka Kanerva (Saml) på våren 2008 måste avgå på grund av att han sexmessat med fel kvinna blev Stubb plötsligt minister.

– Jag nyper mig själv och tänker att jag har varit utrikesminister, utrikeshandels- och Europaminister, statsminister och finansminister, och nu är jag vice generaldirektör för Europeiska investeringsbanken. En sådan karriär kan man inte planera i förväg, säger Stubb i intervjun.

Han uttrycker oro för den västerländska demokratins tillstånd.

– Vi har hamnat i en situation är politiker gör sig till clowner för att få publicitet. Politiker och klickjournalistiken har samma mål, att få så mycket publicitet som möjligt.

Stubb passar också på att tacka sin fru för allt det stöd hon gett honom under de senaste tio åren i politiken.

– Min fru har varit familjens stöd och trygghet. När pressen på mig var som hårdast såg hon till att vardagen fungerade, säger Stubb.