Närmare 190 000 hundar har inte genomgått en registrering i Finland. Det uppger Finska kennelklubben i ett pressmeddelande.

Enligt Statistikcentralens uppgifter finns det omkring 700 000 hundar i Finland. Närmare 510 000 av dem har registrerats. Enligt Finska kennelklubbens uppgifter har mängden hundar i Finland ökat med 11 procent de senaste sex åren.


Kennelklubben varnar nu för de risker som är förknippade med den illegala införseln av hundar. Genom att köpa en oregistrerad hund kan man omedvetet och utan egen förskyllan vara med om att stödja utländska valpfabriker och backa upp smugglingen av hundar.

– Det finns ingen information om oregistrerade hundars ursprung och hälsa, säger Finska kennelklubbens ordförande Harri Lehkonen.


Enligt Finska kennelklubben borde lagstiftningen nu ses över så att registreringen av alla hundar blir obligatorisk. Detta skulle också underlätta myndigheternas arbete mot smugglingen av hundvalpar och förebygga spridningen av smittosamma sjukdomar, påminner kennelklubben.