Som nummer ett på listan över Vasas bästa restauranger på TripAdvisor kan Restaurang 1h+k vara stolta. Ett tydligt bevis på att de lyckats med det som i tiderna var målsättningen: Att göra varje måltid till en upplevelse genom ärlig mat och lokala, säsongsbetonade råvaror.

- Vår styrka är - och har alltid varit - kunnig personal. Vi har erfarenhet från så många olika områden och restauranger. Om vi kombinerar vår erfarenhet har vi 90 år tillsammans, vilket också syns i våra menyer! När vi arbetar ihop drar vi nytta av varandras styrkor och erfarenheter, berättar Staffan Rönn.

- Allt vi gör här i restaurangen är summan av hela personalens kunnande - inte bara köksmästarens eller ägarnas åsikt. Vi sporrar varandra till utveckling och att alltid lära oss mera.


En bra känsla efteråt

De upplever att det märks att kunder litar på personalen och deras kunskap. Här vågar många testa på sådant de annars brukar ställa sig skeptiska till.

- Häromdagen hade vi en kund som inte alls gillar rödvin, men eftersom vi hade gjort maten utgående från vinet vågade vi ändå rekommendera det. Och det blev en succé! Det känns alltid bra att få förvalta ett förtroende väl. Roligt att få överraska, säger Sören.

Något som också utmärker Restaurang 1h+k är menyerna som byts ofta. Var tredje månad brukar de i regel bytas ut. Och viktigast av allt: mat- och dryckeslistan ska utvecklas tillsammans - och sedan gå hand i hand.

- Nu blir det lite lättare viner till sommaren. Mycket sparris, ekologisk lax och rabarber i vårens meny. Jag tror faktiskt vi är den enda restaurangen i Österbotten som serverar den kravmärkta laxen som vi får in nu. Den odlas i ett slutet system som inte påverkar haven. Vi älskar vild fisk, men har insett att miljövänligt odlad fisk är framtidens melodi eftersom våra hav inte klarar av att producera så mycket som behövs, säger Fredrik Ohls.

Förutom nya menyer finns också roliga samarbeten med de lokala bryggerierna i planerna.


Ärlig mat till ett bra pris

Att inleda skördesäsongen, om än lite i förtid, ser de alla fram emot. För att inte nämna utesäsongen som snart kör i gång. Kring första maj ställs uteborden nere vid Pentik ut lunchtid. Tills dess står dörrarna öppna på andra våningen, måndag–lördag 11.00–23.00.

- Vår restaurang är en avslappnad och skön plats att komma till när du vill ha ett säkert kort. Maten ska smaka som din mormor hade gjort den - men med en twist av 2018. En modern bistro med personlig service. En bra känsla, helt enkelt. Vi som jobbar här trivs ihop och det smittar av sig på gästerna, sammanfattar skiftesmästare Kenneth.

Sedan två år tillbaka erbjuder 1h+k catering för både stora och små fester. Allt enligt de önskemål som kommer in. Oftast bröllop och företagsevent.

- Numera blir det också vanligare att beställa mat till mindre middagsbjudningar hemma. Också det levererar vi!


Menyerna hittar du här: www.1hk.fi


Aktuellt just nu:

• Vårmeny och sparrisveckor 9.4-9.6
• Första maj-lunch med stående bord 1.5
• Morsdagslunch 13.5


1 h+k

  • Finns på Hovrättsesplananden 13. Ingång via Pentik.

  • Har serverat mat med kärlek sedan 2012.
  • Erbjuder 50 platser i restaurangen, 28 i kabinettet och sommartid 40 platser ute på terrassen.
  • Drivs av tre ägare och fyra anställda.
  • Öppet måndag–lördag 11–23.