|

Konserverad akademi kan ha orsakat krisen

NyhetsbildZoom
Den så kallade Sellingaffären skakade på 1950-talet om Kungliga Vetenskapsakademien, som tvingades till stora förändringar. Foto: Anders Wiklund/TT
Svenska Akademien är inte ensam – det har blåst riktigt snålt även kring Kungliga Vetenskapsakademien en gång i tiden. Skandalen blev en brytpunkt som ledde till stora reformer. Avsaknad av förnyelse kan vara just det som nu har satt Svenska Akademien i gungning, tror forskare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kungliga Vetenskapsakademien var delaktig i en av 1950-talets största rättsskandaler i och med den så kallade Sellingaffären. Botanikprofessorn Olof Selling, som då var chef för Naturhistoriska riksmuseet, hamnade i en maktstrid där Akademien gjorde ett försök att få bort Selling genom att förklara honom sinnessjuk – helt utan grund.

Skandalen pågick under flera år och kom så småningom att belysa det föråldrade systemet. Liksom Svenska Akademien har Vetenskapsakademien sin grund i stadgar skrivna på 1700-talet.

Politiker fick upp ögonen för problematiken och tvingade Vetenskapsakademien till förändring, bland annat blev Naturhistoriska riksmuseet en egen myndighet, och miljövårdsfrågor kom sedermera att hanteras av Naturvårdsverket.

"De har inte behövt ändra på något eller behövt bry sig om förändrad offentlighetsprincip och förändrade regelverk kring jävsförhållanden. De har gjort som de har velat i alla år."
Thomas Kaiserfeld
professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet

Enligt Thomas Kaiserfeld, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, är den största skillnaden mellan akademierna att Vetenskapsakademien över åren genomgått stora förändringar, föryngrat och förnyat sig samt ändrat sina stadgar och sin relation till statsmakten. Svenska Akademien däremot har inte ändrat något sedan grundandet. Det anser han är häpnadsväckande.

– De har inte behövt ändra på något eller behövt bry sig om förändrad offentlighetsprincip och förändrade regelverk kring jävsförhållanden. De har gjort som de har velat i alla år. Det har säkert varit bra på många sätt men har nu till slut inneburit problem, säger Thomas Kaiserfeld.

Det här menar han kan ha bidragit till det som nu sker i Svenska Akademien – och han får medhåll av Henrik Björck, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.

– Den sticker ut från andra akademier där det skett fortgående förändringar. Mitt intryck är att Svenska Akademien är avvikande, delvis för att de har så få ledamöter. Det blir ju friktioner när en organisation avpassad för ett kungligt envälde ska bevara legitimitet och trovärdighet i dagens samhälle, säger han.

"Det är en institution som har slitit sönder sig själv genom inre stridigheter. Här verkar det vara personstrider om inte särskilt upphöjda saker."
Henrik Björck
professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet

Stridigheterna har också påverkat förtroenden för Akademien kraftigt, där bland annat Nobelstiftelsen konstaterat att Nobelprisets anseende skadats. I lördags gick också över 200 författare ut och protesterade mot Svenska Akademiens agerande. Och just förtroendet är nödvändigt för Akademiens trovärdighet och legitimitet, säger Henrik Björck.

– Det är en institution som har slitit sönder sig själv genom inre stridigheter. Här verkar det vara personstrider om inte särskilt upphöjda saker.

Thomas Kaiserfeld tror att mycket nu hänger på hur snabb kungen är på att få till ändringar i stadgarna. Men också om den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson kan locka tillbaka någon eller några av de avhoppade ledamöterna för att återställa en del av förtroendet.

– Det måste han nog prioritera högt, att han får tillbaka några stycken i alla fall inom ett halvår, nio månader. Annars tror jag Nobelstiftelsen måste fundera på i höst hur de ska göra med nästa års Nobelpris, säger han.

Henrik Björck är något mer optimistisk.

– Jag förstår inte hur man skulle kunna skaka fram något alternativ ur rockärmen om svenska Akademien imploderar på riktigt, vilket jag har svårt att tänka mig att den gör. Det är för mycket som står på spel, säger han.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Alexandra Furu: Jag klarar mig inte längre på svenska i Vasa

"Sorry, can you repeat that in English, or Finnish?"Allt oftare bemöts min svenska med engelska.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill besöka dig – och göra din tidning ännu bättre

Vi vill göra Vasabladet ännu bättre, och vi behöver din hjälp! Sista anmälningsdagen är tisdagen den 18 december.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nu är Andrey i gång – vill anställa fem till batteriproduktion i Vasa

VASA Andrey Shigaev, mannen bakom Geyser Batteries i Vasa, söker personer som vill vara med och skapa något helt nytt.

Nyhetsbild
Utrikes

Ytterligare en död efter skotten i Strasbourg

Tre människor dödades och ett tiotal personer skadades när Cherif Chekatt öppnade eld på en julmarknad i Strasbourg i Frankrike i tisdags. På fredagen avled en fjärde person som konstaterades hjärndöd efter attacken. Och på söndagen meddelade lokala myndigheter att en femte person avlidit av sina skador, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Mest läst senaste veckan