|

"Kungen får ändra Akademiens stadgar"

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hovets blivande riksmarskalk, juristen Fredrik Wersäll, säger i SVT:s " Agenda " att kungen har rätt att ändra i Svenska Akademiens stadgar från 1786.

– För några dagar sedan fick jag en fråga från kungen om jag ville titta på detta och bakgrunden är väl mina kommande uppdrag, säger Wersäll, som från och med september i år kan titulera sig som hovets riksmarskalk, i programmet.

– Jag har kommit fram till att den rätt att förfoga över stadgarna som Gustav III hade den består för kungen personligen, säger han.

Nu anser han att man bör se över möjligheterna att lämna Akademien.

Annons
– Jag vet att kungens engagemang för att snabbt komma framåt med en rekonstruktion av Akademien är påtaglig, säger Wersäll.

Efter sin granskning konstaterar han dessutom att stadgarna är tydliga på punkten om att man vid vissa beslut – som vid inval och uteslutning av medlemmar – måste vara tolv närvarande ledamöter. (TT)

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Patrick Linman vidare i Voice of Finland – hejades på av sonen André

Vasamusikern Patrick Linman gick vidare i The Voice of Finland. 
Foto: Lukas Kallenberg

Vasamusikern Patrick Linman gick vidare i The Voice of Finland. 

Först tryckte en jurymedlem på knappen, och sedan nästa och nästa. Till sist ville alla ta emot Patrick Linman med öppna armar.

Mest läst senaste veckan