Tabelljumbon West Bromwich vann med 0–1 över tabelltvåan United i söndags. Därmed har City ointagliga 16 poängs marginal ner till United på andra plats med fem matcher kvar att spela.

Anfallaren Jay Rodriguez blev stor matchhjälte för West Bromwich – och Manchester City – med ett nickmål efter en hörna i 73:e minuten.

Manchester Citys lagkapten Vincent Kompany skrek ut sin glädje på Twitter när titeln var säkrad:

– Mästare! Vilken härlig känsla. Så glad över att få kunna dela ännu en titel med våra fantastiska supportrar, skrev belgaren, som vinner Premier League för tredje gången.

Senare utvecklade han sina tankar för tv-kanalen Sky Sports:

– Det känns precis likadant som första gången. Det går inte att beskriva. Första gången man vinner tror man att man alltid ska vinna. Den känslan vill man behålla, säger Kompany.

Han menar att han hade på känn att West Bromwich skulle kunna överraska

– West Bromwich är ett bra lag och när de höll sig fast i matchen förstod man att något skulle hända. Och det är ett fantastiskt mål av Rodriguez. Tack.

Kompany tror att detta bara är början för spanska tränaren Pep Guardiolas Manchester City.

– Jag vill gärna vara ödmjuk, vi är inte dominanta. Det är bara en titel. Men det finns mer att få ut av det här laget innan vi är klara.

Zoom

Jay Rodriguez firar efter sitt mål på Old Trafford som sköt Premier League-titeln till Manchester City. Foto: Nick Potts/PA/AP/TT


Titeltriumfen är en tacksam revansch för Manchester City, som slogs ut ur Champions League av Liverpool. Och det är också den första Premier League-segern för managern Pep Guardiola, som vunnit ligorna i Spanien (Barcelona) och Tyskland (Bayern München) som tränare.

Även om titeln säkrades nu har segern varit klar i praktiken länge. Manchester City satte gasen i botten redan vid säsongsstarten i höstas och ledde ligan med fem poäng efter åtta matcher. Efter 15 omgångar var gapet 15 poäng och vid jul hade laget noterats för 18 raka vinster.

Kontinuitet och ett par lyckade värvningar var nycklarna till titeln.

Många höjde på ögonbrynen när Manchester City lade stora summor på två ytterbackar och en målvakt, men tränaren Guardiola visste vad han gjorde. Brasilianska målvakten Ederson och Kyle Walker och fransmannen Benjamin Mendy har gjort City till ett bättre lag, även om Mendy varit borta länge på grund av en skada.

City har nu 87 poäng efter 33 matcher, 28 segrar och 93 gjorda mål. I de fem återstående matcherna finns tre Chelsea-rekord att jaga: flest poäng under en säsong (95, säsongen 2004–2005), flest segrar (30, säsongen 2016–2017) och störst antal mål (103, säsongen 2009–2010).

Publiken på Old Trafford såg allt bistrare ut när det gick upp för dem vad som var på väg att hända i matchen mot West Bromwich. Höga burop hördes runt arenan när slutsignalen gick.

För Uniteds del innebär förlusten också att Liverpool nu bara är en poäng efter i kampen om andraplatsen.

Premier Leagues senaste mästarlag

  • 2018: Manchester City.
  • 2017: Chelsea.
  • 2016: Leicester.
  • 2015: Chelsea.
  • 2014: Manchester City.
  • 2013: Manchester United.
  • 2012: Manchester City.
  • 2011: Manchester United.
  • 2010: Chelsea.