|

EU ger stöd för Syrieninsats

NyhetsbildZoom
Tysklands nye utrikesminister Heiko Maas träffade EU:s utrikeschef Federica Mogherini i Bryssel i fredags. Nu möts de igen när EU håller utrikesministermöte i Luxemburg. Foto: Arkivbild/Yves Herman/AP/TT
EU:s medlemsländer upprepade sitt stöd för USA:s, Storbritanniens och Frankrikes bombningar i Syrien när unionens utrikesministrar samlades i Luxemburg i dag.Sverige vill se ett ökat politiskt tryck på både Ryssland och Bashar al-Assads syriska regim.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Rådet uppfattar de riktade flygangreppen. . . som särskilda åtgärder enbart i syfte att förhindra ytterligare användning av kemiska vapen", heter det bland annat i det uttalande som ministrarna nu ställt sig bakom.

– Det är viktigt att vi stödjer våra vänner i EU. Man måste förstå den frustration som de här tre länderna känner. Men oron är ju om vi får djungelns lag och andra tillgriper liknande metoder. Det finns ju ett folkrättsligt dilemma när man tar till våld utan att ha säkerhetsrådets stöd, säger kabinettssekreterare Annika Söder (S) som representerar Sverige vid mötet.

– Å andra sidan förväntar vi oss också att Ryssland är mer konstruktivt i säkerhetsrådet så att vi kan komma fram och få bort kemvapnen utan mer våldsanvändning. Och det är också den fredliga lösning som är skissad på i uttalandet, säger Söder i Luxemburg.

Söder betonar vikten av att öka det politiska trycket på såväl Syriens president Bashar al-Assad som stödländerna Ryssland och Iran.

– Vi måste förmå Ryssland, Iran och Assad att komma till förhandlingsbordet i Genève för en politisk lösning. Det är verkligen på tiden. Det här är ett krig som pågått längre än andra världskriget, säger Söder.

Vad gäller Ryssland ska EU-länderna under förmiddagen diskutera de allt mer gnisslande relationerna till grannen i öst.

– Det är viktigt att ha kontakt. Det är kanske viktigare att prata med dem som man inte är helt överens med, än att prata med dem som man redan tycker lika som, säger Söder.

Efter mordförsöket på den förre ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury har flera västländer meddelat att man inte tänker skicka några högnivågäster till det fotbolls-VM som Ryssland arrangerar i juni och juli.

Annika Söder hoppas ändå att VM kan ge en positiv effekt.

– Det är väldigt svårt att säga vad fotbolls-VM kommer att innebära och om det blir ett misslyckande för Ryssland genom att många inte kommer dit på politisk nivå. Men det viktiga är ju också att idrotten får utövas och att vi kanske kan använda den till förbrödring och försystring i stället för att det ska bli en negativ sak för både idrotten och politiken, säger Söder.

Kommentarer
|

Nu ska ett kilo mätas på nytt sätt

Nyhetsbild
En kopia av "världskilot" som nu får nöja sig med att vara jämförande vikt till den matematiska formel som ska användas som grundbult för definitionen av vikten. Arkivbild. Foto: Christophe Ena/AP/TT
Tack och hej då, kilot! Och välkommen tillbaka, kilot, som från och med nu mäts på ett nytt och modernt sätt.Men ta det lugnt – trots att allt är annorlunda förändras inget.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan