S-gruppen ska bli landets största producent av solel. Fortum ska montera totalt 37 000 solpaneler på taket av 40 affärsfastigheter runt om i landet. Det är tak på främst ABC-stationer samt Prisma-varuhus och S-marketar.

Vasa, som brukar kallas "landets soligaste stad", finns inte med bland de städer som får de första installationerna. Kim Biskop, vd för KPO, säger att den första installationen inom KPO:s område görs i Lappajärvi.

– Den första piloten blir nya S-market i Lappajärvi. Men i alla kommande nya enheter kommer vi att ta hänsyn till möjligheten att installera solpaneler, säger Biskop.

Taavi Heikkilä, SOK:s chefdirektör, konstaterar i ett pressmeddelande att S-gruppen ska satsa på förnybar energi under de kommande åren.

– Vår bedömning är att år 2025 kan till och med 80 procent av den el vi förbrukar täckas med vår egen förnybara energi. För närvarande är andelen förnybar energi cirka 60 procent av den el vi förbrukar, säger
Största delen av den el som förbrukas inom S-gruppen är vindel.

– Elförbrukningens är störst under sommarmånaderna då affärernas kylanläggningar kräver mycket el. Även ventilationen och luftkonditioneringen förbrukar mycket el. Under soliga sommartimmar ska all den energi som förbrukas i affärerna täckas med solenergi. Vi bedömer att vi kan täcka tio procent av årsförbrukningen med solel, säger Heikkilä.

Det är en investering på totalt åtta miljoner euro. Cirka 20 procent av investeringen täcks med statsstöd. S-gruppen bedömer att den årliga inbesparingen blir cirka 500 000 euro.

Mikko Halonen, vd för S-Voima, säger att lönsamheten i solenergiinvesteringar förbättrats avsevärt under de senaste åren.

– Investeringen kräver fortfarande stöd, men vi har följt med utvecklingen under en period av tio år. I slutet av 2016 insåg vi att tiden började vara inne för att investera i solel. Priserna på solpaneler har fallit rejält under de senaste åren.

S-gruppen har valt Fortum till leverantör av solpanelerna med en sammanlagd effekt av 10 megawatt. Det är det hittills största takmonterade solenergiprojektet i Norden. I fjol producerades totalt 35 megawatt solenergi i Finland.

Monteringen av panelerna och takkonstruktionerna görs av Are. Totalt ska tio olika monteringsteam jobba med projektet som ska vara slutfört inom ett år.

– Vi ska till en början granska alla tak och efter det kan monteringsarbetet börja. Vi räknar med att en installation räcker 2-4 veckor, säger Halonen.