|

S-gruppen blir landets största producent av solel

NyhetsbildZoom
Så här kan det se ut på taket av en S-market också i Österbotten i framtiden. Foto: S-gruppen
S-gruppen ska låta Fortum montera totalt 37 000 solpaneler på bland annat ABC-stationers och Prisma-varuhusens tak runt om i landet. Det är en investering på åtta miljoner euro. S-gruppen räknar med att spara en halv miljon euro i elkostnader per år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

S-gruppen ska bli landets största producent av solel. Fortum ska montera totalt 37 000 solpaneler på taket av 40 affärsfastigheter runt om i landet. Det är tak på främst ABC-stationer samt Prisma-varuhus och S-marketar.

Vasa, som brukar kallas "landets soligaste stad", finns inte med bland de städer som får de första installationerna. Kim Biskop, vd för KPO, säger att den första installationen inom KPO:s område görs i Lappajärvi.

– Den första piloten blir nya S-market i Lappajärvi. Men i alla kommande nya enheter kommer vi att ta hänsyn till möjligheten att installera solpaneler, säger Biskop.

Taavi Heikkilä, SOK:s chefdirektör, konstaterar i ett pressmeddelande att S-gruppen ska satsa på förnybar energi under de kommande åren.

– Vår bedömning är att år 2025 kan till och med 80 procent av den el vi förbrukar täckas med vår egen förnybara energi. För närvarande är andelen förnybar energi cirka 60 procent av den el vi förbrukar, säger
Största delen av den el som förbrukas inom S-gruppen är vindel.

– Elförbrukningens är störst under sommarmånaderna då affärernas kylanläggningar kräver mycket el. Även ventilationen och luftkonditioneringen förbrukar mycket el. Under soliga sommartimmar ska all den energi som förbrukas i affärerna täckas med solenergi. Vi bedömer att vi kan täcka tio procent av årsförbrukningen med solel, säger Heikkilä.

Det är en investering på totalt åtta miljoner euro. Cirka 20 procent av investeringen täcks med statsstöd. S-gruppen bedömer att den årliga inbesparingen blir cirka 500 000 euro.

Mikko Halonen, vd för S-Voima, säger att lönsamheten i solenergiinvesteringar förbättrats avsevärt under de senaste åren.

– Investeringen kräver fortfarande stöd, men vi har följt med utvecklingen under en period av tio år. I slutet av 2016 insåg vi att tiden började vara inne för att investera i solel. Priserna på solpaneler har fallit rejält under de senaste åren.

S-gruppen har valt Fortum till leverantör av solpanelerna med en sammanlagd effekt av 10 megawatt. Det är det hittills största takmonterade solenergiprojektet i Norden. I fjol producerades totalt 35 megawatt solenergi i Finland.

Monteringen av panelerna och takkonstruktionerna görs av Are. Totalt ska tio olika monteringsteam jobba med projektet som ska vara slutfört inom ett år.

– Vi ska till en början granska alla tak och efter det kan monteringsarbetet börja. Vi räknar med att en installation räcker 2-4 veckor, säger Halonen.

Kommentarer

ABB-produkt är avgörande när elnätet sviker – nu ser teamet i Vasa fram emot en nylansering

Nyhetsbild
Mats von Essen, Lina-Maria Sandelin och Mikael Molander har varit med och utvecklat nya Microscada. Den har avgörande betydelse om det blir fel i elnätet. Foto: Mikael Nybacka
Om ett elfel uppstår i världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai, går det att hitta på bara några sekunder. Det är möjligt tack vare mjukvara från ABB i Vasa.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan