|

May: Ingen press från Trump att delta i robotattack

NyhetsbildZoom
Enligt premiärminister Theresa May deltog Storbritannien i attacken eftersom man ansåg att den var motiverad. Foto: Simon Dawson/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May försvarar helgens robotattack mot Syrien. Hon betonar att påtryckningar från USA:s president Donald Trump inte låg bakom det brittiska beslutet att delta i attacken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har inte gjort det här för att president Trump bad oss, vi gjorde det eftersom vi ansåg att det var det rätta att göra och det är vi inte ensamma om. Det finns ett brett internationellt stöd för insatsen som vi genomfört, sade Theresa May när hon talade inför det brittiska parlamentet.

Lördagens robotattack mot Syrien genomfördes av USA, Storbritannien och Frankrike. Att den brittiska regeringen beslutade att delta i insatsen utan att rådfråga det brittiska parlamentet först har kritiserats från flera håll.

Labourledaren Jeremy Corbyn anser att det borde finnas en lagstiftning som säger att parlamentet måste godkänna militära insatser.

Frankrikes president Emmanuel Macron har försvarat sig mot liknande kritik från både vänster och höger. I en tv-intervju i söndags sade han att "presidenten ges mandat av folket att agera på egen hand". Under en presskonferens på måndagen hävdade Macron att Frankrike agerat med internationell legitimitet, trots att attacken inte sanktionerats av FN.

Kommentarer
|

Nya dödsfall på överfullt Mount Everest

Nyhetsbild
Det har varit en svart vecka på Mount Everest. Under lördagen steg veckans dödstal till åtta efter att en brittisk man mist livet på världens högsta berg. Arkivbild. Foto: Molly Sprayregen
Världens högsta berg, Mount Everest, fortsätter att skörda dödsoffer bland mängder av klättrare som drömmer om att nå dess topp. På en vecka har åtta människor mist livet – senast under lördagen då en brittisk man omkom.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan