|

May: Ingen press från Trump att delta i robotattack

Enligt premiärminister Theresa May deltog Storbritannien i attacken eftersom man ansåg att den var motiverad. Zoom
Foto: Simon Dawson/AP/TT

Enligt premiärminister Theresa May deltog Storbritannien i attacken eftersom man ansåg att den var motiverad.

Storbritanniens premiärminister Theresa May försvarar helgens robotattack mot Syrien. Hon betonar att påtryckningar från USA:s president Donald Trump inte låg bakom det brittiska beslutet att delta i attacken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har inte gjort det här för att president Trump bad oss, vi gjorde det eftersom vi ansåg att det var det rätta att göra och det är vi inte ensamma om. Det finns ett brett internationellt stöd för insatsen som vi genomfört, sade Theresa May när hon talade inför det brittiska parlamentet.

Lördagens robotattack mot Syrien genomfördes av USA, Storbritannien och Frankrike. Att den brittiska regeringen beslutade att delta i insatsen utan att rådfråga det brittiska parlamentet först har kritiserats från flera håll.

Labourledaren Jeremy Corbyn anser att det borde finnas en lagstiftning som säger att parlamentet måste godkänna militära insatser.

Frankrikes president Emmanuel Macron har försvarat sig mot liknande kritik från både vänster och höger. I en tv-intervju i söndags sade han att "presidenten ges mandat av folket att agera på egen hand". Under en presskonferens på måndagen hävdade Macron att Frankrike agerat med internationell legitimitet, trots att attacken inte sanktionerats av FN.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Sandstorm piskar Gran Canaria – österbottningar är mitt i ovädret

Sikten är dålig och det blåser kraftigt på Gran Canaria. Luften är full av små sandkorn, skriver Jukka Kanerva.
Foto: Jukka Kanerva

Sikten är dålig och det blåser kraftigt på Gran Canaria. Luften är full av små sandkorn, skriver Jukka Kanerva.

I lördags drog en sandstorm från Sahara in över Gran Canaria. Flera turister från Skandinavien och Finland är mitt i ovädret – bland annat flera österbottningar.

Mest läst senaste veckan