|

Yle: Huhtasaari rentvås av sitt universitet

NyhetsbildZoom
Sannfinländaren Laura Huhtasaaris pro gradu är granskad. Det finns textstycken som är plagierade men inga åtgärder vidtas. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Universitetet i Jyväskylä har granskat riksdagsledamoten och Sannfinländarnas vice ordförande Laura Huhtasaaris pro gradu och funnit några textstycken som är plagierade. Man ser ändå ingen anledning att vidta åtgärder på grund av dem.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var i januari som Liberalpartiets partisekreterare Tuomas Tiainen påstod att han funnit stycken i avhandlingen som var plagierade.

Från universitetet meddelar man på måndagen att man granskat avhandlingen och funnit att den inte till alla delar uppfyller kriterierna för god vetenskaplig praxis.

Det är i avhandlingens redogörelse för tidigare forskning som det förekommer textavsnitt som är direkta citat ur annan forskningslitteratur men som inte redovisas som sådana.

– De plagierade delarna utgör cirka 10 procent av det avsnittet i avhandlingen. I det empiriska materialet finns inget som skulle ge anledning att betvivla materialets äkthet, säger universitetets ledande jurist Sanna Anttilainen till Yle.

Universitetet har informerat Huhtasaari om granskningens resultat och konstaterar att plagiaten är så små att det inte finns någon anledning till vidare åtgärder. Man betraktar därmed ärende som avslutat.

Laura Huhtasaari säger enligt Yle att hon tycker att det är märkligt att man tar upp en 15 år gamma pro gradu till granskning enligt dagens krav på en avhandling. Hon säger att hon skrev sin avhandling enligt de anvisningar hon fick då och att det hela handlar om en smutskastningskampanj mot henne.

Kommentarer
|

Flygplan nödlandade i Vanda – "En nervös flygvärdinna sa att vi måste evakuera snabbt"

Nyhetsbild
Ett flygplan från Bromma till Helsingfors tvingades nödlanda under söndagseftermiddagen. Foto: Eva-Maria Björk
ÖT och VBL:s reporter befann sig ombord då plan nödlandade vid Helsingfors-Vanda flygplats – rapporterar om händelserna vid landningen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan