|

94-årig Auschwitzvakt åtalas

NyhetsbildZoom
Tyska åklagare åtalar en tidigare vakt vid koncentrationslägret Auschwitz.
Tyska åklagare åtalar en tidigare vakt vid koncentrationslägret Auschwitz. Den i dag 94-årige mannen åtalas för medhjälp till mord.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt åklagarmyndigheten började mannen sin utbildning som vakt i oktober 1942. Därefter arbetade han vid lägret i det ockuperade Polen från december det året till och med januari 1943.

Under den perioden anlände minst 15 tåg till Auschwitz där människor direkt delades upp beroende på hur de bedömdes kunna arbeta. Åklagarmyndigheten bedömer att minst 13 335 av dem som anlände till lägret under den tiden klassades som icke arbetsföra och mördades i gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau.

Den åtalade mannen hävdar att han varken kände till bakgrunden, avsikten eller de metoder som användes för att döda vid Auschwitz.

Kommentarer
|

Nya dödsfall på överfullt Mount Everest

Nyhetsbild
Det har varit en svart vecka på Mount Everest. Under lördagen steg veckans dödstal till åtta efter att en brittisk man mist livet på världens högsta berg. Arkivbild. Foto: Molly Sprayregen
Världens högsta berg, Mount Everest, fortsätter att skörda dödsoffer bland mängder av klättrare som drömmer om att nå dess topp. På en vecka har åtta människor mist livet – senast under lördagen då en brittisk man omkom.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan