|

94-årig Auschwitzvakt åtalas

Tyska åklagare åtalar en tidigare vakt vid koncentrationslägret Auschwitz. Zoom

Tyska åklagare åtalar en tidigare vakt vid koncentrationslägret Auschwitz.

Tyska åklagare åtalar en tidigare vakt vid koncentrationslägret Auschwitz. Den i dag 94-årige mannen åtalas för medhjälp till mord.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt åklagarmyndigheten började mannen sin utbildning som vakt i oktober 1942. Därefter arbetade han vid lägret i det ockuperade Polen från december det året till och med januari 1943.

Under den perioden anlände minst 15 tåg till Auschwitz där människor direkt delades upp beroende på hur de bedömdes kunna arbeta. Åklagarmyndigheten bedömer att minst 13 335 av dem som anlände till lägret under den tiden klassades som icke arbetsföra och mördades i gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau.

Den åtalade mannen hävdar att han varken kände till bakgrunden, avsikten eller de metoder som användes för att döda vid Auschwitz.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Här är (några av) felen i Palmeutredningen

Sörjande människor kastade in blommor vid mordplatsen – något som kan ha varit negativt för utredningen. Arkivbild.
Foto: TT

Sörjande människor kastade in blommor vid mordplatsen – något som kan ha varit negativt för utredningen. Arkivbild.

Sveriges största mordgåta hade kanske kunnat lösas långt tidigare. Men flera misstag kan ha bidragit till att vi fortfarande inte vet vem som mördade statminister Olof Palme för snart 34 år sedan. Här listar Palmeexperten Gunnar Wall några exempel på sådant som gick fel.

Mest läst senaste veckan