|

Tesla tar paus för att få fart på Model 3

NyhetsbildZoom
Elon Musk vid avtäckningen av Model 3 i Kalifornien våren 2016. Foto: Justin Prichard/AP/TT
Tesla har tillfälligt stoppat produktionen av den haussade Model 3. Det blir ett hack i kurvan för USA:s just nu mest sålda elbil. Syftet är att nå målet 5 000 bilar i veckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt sajten Buzzfeed kom stoppet oväntat och ska pågå i 4–5 dagar.

Det är i så fall i linje med en tidigare paus, i februari, som gjordes för att finjustera det extremt datoriserade löpande bandet. Sedan dess har Tesla inte riktigt uppnått första kvartalets produktionsmål, 2 500 bilar i veckan, men sagt att målet för halvårsskiftet står fast: 5 000 Model 3 i veckan.

Men till och med den teknikgalne vd:n Elon Musk har tvingats erkänna att "överdriven automatisering var ett misstag" i bilproduktionen.

"Människor är underskattade", skrev han på Twitter i förra veckan.


Teslas börsvärde har svajat betänkligt under vintern, bland annat på grund av problemen med Model 3. Men efter beskedet om veckans paus, som kom efter New York-börsens stängning, syntes ingen effekt i efterhandeln, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Model 3 är Teslas folkbil, och just nu den bäst säljande elbilen i USA, med över 8 000 levererade exemplar under första kvartalet, enligt branschsajten Inside EVs. Men produktionen måste fortsätta öka kraftigt för att intäkterna ska växa till Musks mål om plussiffror i räkenskaperna senare i år.

Fakta: Tesla

  • Tesla är en biltillverkare, numera även ett solcells- och batteri-företag, som startades i Kalifornien 2003. Vd Elon Musk har sagt att det grundades som en upprörd reaktion på att General Motors (GM) drog tillbaka sin elbil EV1, och det uttalade målet är att ställa om världens transport och energi från fossilt till miljövänligare varianter.
  • Tesla börsnoterades i New York 2010 till kursen 17 dollar. Sedan dess har börsvärdet rusat över 1 500 procent, så att företaget nu värderas som tvåa bland USA:s biltillverkare, mellan ettan GM och trean Ford. De två sistnämnda har dock väldigt mycket större produktion och omsättning, och kritiska röster hävdar att Teslas planer är en bubbla som kan spricka när som helst.

Kommentarer
|

Finrexin slut på apotekshyllorna – "Sorgligt för patienter och företaget"

Nyhetsbild
Finrexin har varit slut i hyllorna i flera veckor. Foto: Milja Ångerman
Varje månad säljs cirka 30 000–40 000 Finrexin-förpackningar. Men sedan januari har produktionen legat på is, och det är fortfarande oklart när den kommer igång igen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan