|

Alla väntar på Svenska Akademiens svar

NyhetsbildZoom
Den svårt sargade Svenska Akademien utsätts nu för angrepp från många olika håll. Ska det pressmeddelande som väntas skickas ut i dag blidka de upprörda känslorna? Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
I dag väntas den decimerade Svenska Akademien kommentera advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt tidigare uppgifter till TT från Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson blev advokatutredningen klar i mitten av februari. Efter det samlades akademiledamöterna flera gånger för att diskutera hur man skulle uppfatta resultatet. Tanken från början var att offentliggöra ett pressmeddelande fredagen den 13 april som skulle klargöra Svenska Akademiens hållning.

Så blev det inte. Sprickan i den anrika kulturinstitutionen var redan innan dess så stor att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund via medierna avslöjade att de hoppat av från Akademien. Därefter följde avslöjanden, påhopp och till sist en förtroendeomröstning som resulterade i att ständiga sekreteraren Sara Danius både lämnade sin post och sin stol. Samtidigt aviserade Anders Olsson att akademiledamoten Katarina Frostenson lämnar arbetet "på obestämd tid".


Den tillfällige ständige sekreteraren har jobbat hårt för att samla de decimerade trupperna. I fredags utlovade Anders Olsson att ett pressmeddelande som förmodas skingra dimmorna kring advokatutredningen skulle skickas ut på måndagen.

– Vi har kommit överens om att jag ska skicka ett utvidgat pressmeddelande, utifrån det som vi skulle ha publicerat som ett svar på advokatutredningens rapport, sade han till TT i fredags.

– Det var många av oss ledamöter som ville att det skulle gå ut tidigare, det är verkligen i allmänhetens intresse att de får ta del av våra synpunkter där.

Zoom

Anders Olsson, som tillfälligt axlat rollen som ständig sekreterare i Svenska Akademien, väntas skicka ut ett pressmeddelande i dag. I det ska den advokatutredning som granskat den så kallade kulturprofilens kopplingar till akademiledamöterna kommenteras. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Men det krismöte som hölls i helgen verkar inte ha nått hela vägen fram. Pressmeddelandet som skulle ha gått ut i måndags sköts upp en dag. Samtidigt hävdade ett hundratal forskare i ett upprop i Dagens Nyheter att Akademien "i dess nuvarande skick saknar legitimitet" och i Svenska Dagbladet gick den avhoppade ledamoten Kjell Espmark till hårt angrepp mot Horace Engdahl.

"Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien", skrev Espmark i sitt meddelande.

Visa fler
Kommentarer
|

Bo Kaspers-sångaren gör solospelning i Vasa

Nyhetsbild
Bo Sundström. Foto: Claudio Bresciani/TT
Bo Sundström kommer till Vasa i september. Sångaren – mest känd från Bo Kaspers Orkester – gör en spelning på Musik & talang.

Mest läst senaste veckan