|

Algoritm identifierar blivande sjukpensionärer

Genom att använda artificiell intelligens har man lyckats identifiera fyra av fem sjukpensionärer på basis av registeruppgifter redan två år före själva pensionsfallet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det uppger Pensionsskyddscentralen där man har man testat maskininlärningsmetoder med vad man kallar lovande resultat.

Det som bäst förutsade arbetsoförmåga var enligt centralen hög ålder, riklig användning av sjukdagpenning och rehabiliteringspenning och låga förvärvsinkomster. Andra faktorer som förebådade sjukpension var låg utbildningsnivå, arbetslöshet och ogift status.

– Nästan fyra av fem är ett synnerligen lovande resultat. Sannolikt kan vi öka prognosens exakthet genom att lägga till ytterligare social- och hälsodata, säger Jarno Varis, matematiker på Pensionsskyddscentralen, i ett pressmeddelande.

Som material användes anonymiserade uppgifter om 500.000 personer ur Pensionsskyddscentralens register. Genom att jämföra sjukpensionerade och arbetsföra personer lärde algoritmen sig att identifiera de variabler som ofta resulterade i sjukpension.

Bäst förutsade artificiell intelligens sjukpensioner som berodde på sjukdomar i rörelseorganen och sjukdomar i andningsorganen. Den var också bättre på att förutsäga egentliga sjukpensioner än rehabiliteringsstöd.

– Pensionsskyddscentralens omfattande registerdata ger en bra utgångspunkt för att utnyttja artificiell intelligens i informationsproduktionen. När det blir lättare att kombinera mera omfattande datamaterial, erbjuder artificiell intelligens ett redskap för att allt bättre identifiera riskgrupper och vidta åtgärder för att förebygga arbetsoförmåga, säger Mikko Kautto, direktör på Pensionsskyddscentralen.

Pensionsskyddscentralens projekt genomfördes i samarbete med Siili Solutions. All databehandling i samband med försöket skedde inom Pensionsskyddscentralens driftsmiljö utan molntjänster.

Kommentarer
|

Forskare hoppas på diskussion om förhållandets inverkan på sexlusten

Nyhetsbild
Annika Gunst, doktorand i psykologi vid Åbo universitet, påpekar att det finns en viss luddighet i begreppet sexlust. – Om någon säger att hen har låg sexlust är frågan vad det handlar om. Är det så att personen inte är intresserad av sex över huvud taget eller är det så att personen inte är intresserad av sex med sin eventuella partner? Foto: Mikael Piippo/SPT
Variation i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger Annika Gunst som skrivit en doktorsavhandling om låg sexlust bland kvinnor.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Forskare hoppas på diskussion om förhållandets inverkan på sexlusten

Variation i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger Annika Gunst som skrivit en doktorsavhandling om låg sexlust bland kvinnor.

Nyhetsbild
Lokalt

Bristen på trafikvett irriterar Christian – därför fotar han de som bryter mot reglerna

VASA Det är förbjudet att svänga vänster från Sandviksgatan in på Skolhusgatan. Ändå är det många bilister som slarvar, säger fotografen Christian Nylund. Han har nu samlat ihop en diger lunta bildbevis på trafiksyndare.

Nyhetsbild
Resfeber

Korsika – karg elegans mitt i Medelhavet

Korsika är en av Medelhavets allra vackraste öar. Den är inte publikfriande, men om du uppskattar en mindre insmickrande form av elegans har du kommit rätt.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis...eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan