|

Macron: Stå upp för europeisk demokrati

NyhetsbildZoom
Frankrikes president Emmanuel Macron talar i EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Jean Francois Badias/AP/TT
Stå upp mot de auktoritära tendenserna, manar Frankrikes president Emmanuel Macron i sitt första framträdande i EU-parlamentet. – Den här demokratiska modellen för oss samman. Den är unik i världen, säger presidenten i Strasbourg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Dagens stora EU-tal till ledamöterna i EU-parlamentet är ett led i en serie framträdanden i Strasbourg av diverse europeiska regeringschefer. Under våren har Irlands premiärminister Leo Varadkar, Kroatiens Andrej Plenkovic och Portugals António Costa gett sin syn på saken. Efter Macron är näste man Belgiens Charles Michel i slutet av maj.

– Vi befinner oss i ett sammanhang av splittring och tvivel inom EU. Den här debatten äger rum vid ett tillfälle av stora förändringar. Vi måste tänka om hur vi agerar, konstaterar Macron.

Redan från början trycker han samtidigt hårt på nyttan och fördelarna med "den europeiska demokratin".

– Om vi ger upp demokratin så är vi ute på fel väg. Vi måste visa för våra medborgare att vi kan skydda dem och ge dem svar på det som de oroar sig för. Europeisk demokrati är vår bästa chans. Det värsta vore att ge upp vår modell, hävdar Macron.

– Jämför EU med de omgivande makter som andra imponeras av för att de påstås vara effektiva, uppmanar Macron ledamöterna i EU-parlamentet och betonar framför allt EU-ländernas försvar för allehanda friheter och rättigheter.

– Den här demokratiska modellen för oss samman. Den är unik i världen.


Den franske presidenten lade redan i september fram sina EU-planer i ett stort tal i Sorbonne-universitetet, om allt från en gemensam eurobudget och en eurofinansminister till skapandet av europeiska universitet och gemensamma civilförsvarsinsatser.

En hel del av det gås igenom kort även i dagens tal – som framför allt ändå är ett tydligt uttalat stöd för demokrati kontra auktoritära tendenser.

– Jag kommer från en generation som inte har upplevt krigen. Men jag vill inte tillhöra en generation av sömngångare, som glömt sitt eget förflutna. Jag vill tillhöra en generation som kommer att försvara Europas självständighet. Jag vill ha ett EU som är byggt på en levande demokrati, avslutar Macron i Strasbourg.


Orden får genast ett varmt stöd från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

– Det verkliga Frankrike är tillbaka, konstaterar Juncker i sitt svarsinlägg i EU-parlamentet.

Några fingervisningar om hur Macron kommer att agera inför nästa års EU-val har dock ännu inte getts. Macrons nybildade politiska rörelse Republiken på väg (LREM) har hittills valt att stå vid sidan om de etablerade partigrupperna i EU-parlamentet, på samma sätt som gjordes i fjolårets val på hemmaplan. Många är nu nyfikna på vilka politiker och partier som ska få Macrons stöd inför EU-valet 2019.

– Vem vill du arbeta med? Vilka är dina partner? frågar den socialdemokratiska partigruppens gruppledare, tyske Udo Bullmann, i sitt inlägg i dagens debatt.


För presidentens EU-planer väntar samtidigt en ännu viktigare dag i övermorgon då Macron träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Macron behöver stöd från Merkel för att få igenom sina reformidéer – och behöver också övertyga Merkels partikamrater i kristdemokratiska CDU.

Kommentarer
|

Världens minsta bebis har fått åka hem

Nyhetsbild
Ryusuke Sekino med mamma Toshiko och pappa Kohei. Foto: Kyodo News via AP/TT
När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bristen på trafikvett irriterar Christian – därför fotar han de som bryter mot reglerna

VASA Det är förbjudet att svänga vänster från Sandviksgatan in på Skolhusgatan. Ändå är det många bilister som slarvar, säger fotografen Christian Nylund. Han har nu samlat ihop en diger lunta bildbevis på trafiksyndare.

Nyhetsbild
Resfeber

Korsika – karg elegans mitt i Medelhavet

Korsika är en av Medelhavets allra vackraste öar. Den är inte publikfriande, men om du uppskattar en mindre insmickrande form av elegans har du kommit rätt.

Nyhetsbild
Lokalt

Brandmästare har tröttnat på påskhysset – "Den här traditionen förstår jag inte"

MALAX Österbottens räddningsverk hade under natten till söndagen fullt upp med att släcka brandfarliga påskhyss i bland annat Malax och Korsnäs. Ofoget krävde resurser från pågående byggnadsbrand.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis...eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan