På lördag ska den norska stjärnan delta i 37-kilometersloppet Skarverennet, men inte i elitklassen utan i en motionsklass tillsammans med sponsorer. Så något prov på form kan hon inte visa.

Det är först i sommar, i ett rullskidlopp i Telemark den 25 juni, som tävlingscomebacken sker. Och på snö ska 29-åringen tävla först i Beitostölen i november.

Rapporterna från Johaugs träningstester visar att konkurrenterna lär få se upp nästa vinter.

– Therese är absolut på en väldigt hög nivå. Jag har sett vad hon har gjort på träning och är trygg med att hon har gjort jobbet som krävs, säger tränaren Mikkelsplass, som tror att Johaug kommer tillbaka starkare än någonsin.

– Man vet aldrig med form, men det skulle överraska mig om hon inte är på samma nivå – eller bättre.

Mikkelsplass säger att Johaug haft svackor under avstängningstiden.

– Men nu kan hon nollställa helt och vet att när säsongen sätter i gång så startar hon med samma förutsättningar som konkurrenterna.

Säsongen 2015–2016 var norskan helt överlägsen i skidspåren. Hon vann Tour de Ski, den säsongsavslutande skidtouren i Kanada och sammanlagt 17 lopp i världscupen – vilket var tangerat rekord.

Siktet var sedan inställt på VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchang 2018.

Men så åkte hon på skidläger i Livigno i Italien i augusti 2016 och en tid senare omkullkastades alla planer. Den läppsalva som Johaug behandlade sina sönderbrända läppar med innehöll den anabola steroiden clostebol, vilket uppdagades i dopningsprovet som Johaug lämnade den 4 september.