Vi kommer garanterat att vidta åtgärder, säger styrelseordförande Ann Selin vid servicefacket Pam till SPT på tisdagen.

– Vi har haft kontakt med flera riksdagsledamöter och vårt budskap är tydligt, vi godkänner inte den sortens gammaldags arbetsmarknadspolitik som regeringen driver, säger Selin.

Den politik Selin syftar på är regeringens planer på att göra det lättare för små företag att säga upp anställda och att godkänna användandet av tidsbundna arbetsavtal utan motivering.

– Vilka åtgärder som kan bli aktuella har vi ännu inte beslutat men vi ska diskutera det, säger Selin.

Selin konstaterar att regeringens förslag knappast är grundlagsenlig.

Jorma Malinen, ordförande för den privata sektorns tjänstemannaförbund Pro säger att man ännu inte planerat några åtgärder utan att man avvaktar.

– Först måste vi se vad regeringen lagförslag kommer att innehålla mer exakt. Vi förutsätter att förslaget granskas i relation till grundlagen och till internationella avtal, säger Malinen.

Malinen säger att det som är helt klart är att förslaget är åldersdiskriminerande och att man säkert vidtar åtgärder om det blir nödvändigt.

Centralorganisationen STTK:s ordförande Antti Palola säger att man diskuterat regeringens förslag grundligt men att man ännu inte fattat beslut om några åtgärder.

– Vi följer med hur den här saken går vidare. Det första som måste utredas är om hela förslaget ens är grundlagsenligt, säger Palola.