|

EU vill förhandla om fler medlemmar

NyhetsbildZoom
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Foto: Arkiv/AP/TT/Virginia Mayo
Storbritannien förhandlar om utträde ur EU. Då vill EU-kommissionen förhandla om inträde i stället – med Albanien och Makedonien.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

EU-kommissionen föreslår att EU inleder medlemskapsförhandlingar med Albanien och Makedonien, meddelar EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en presskonferens i Strasbourg.

De två länderna har länge varit ute efter EU-medlemskap, men har hittills inte ansetts redo för att ens få börja förhandla. För Makedonien blockeras frågan sedan många år tillbaka av missnöje i Grekland med landets namn.

Om övriga EU-länderna ger tummen upp för en förhandlingsstart återstår dock fortfarande många och långa år av förhandlingar innan ett EU-inträde kan bli aktuellt.

Exempelvis beräknas inte Montenegro och Serbien, som inledde sina medlemskapsförhandlingar 2012 respektive 2014, vara redo för EU-medlemskap förrän tidigast 2025.

EU har för närvarande 28 medlemsstater, men kommer att bli 27 när – och om – Storbritanniens utträde genomförs den 29 mars 2019.

Kommentarer
|

Kortslutning misstänkt brandorsak i Paris

Nyhetsbild
En elektrisk kortslutning misstänks ha orsakat branden i katedralen Notre-Dame i Paris. Foto: Francois Mori/AP/TT
En kortslutning misstänks ligga bakom den omfattande branden som härjade katedralen Notre-Dame i Paris tidigare i veckan, uppger en talesperson för Parispolisen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan