|

EU vill ha fingeravtryck i id-kort

NyhetsbildZoom
EU:s inrikes- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos vill inom fem år att alla id-kort ska innehålla fingeravtryck och biometriska uppgifter. Foto: Arkiv/AP/TT/Czarek Sokolowski
EU-kommissionen vill höja kraven på id-kort och göra det lättare för brottsbekämpande myndigheter att få tillgång till finansiella uppgifter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Terrorister och brottslingar är snabba med att ändra strategier och hitta på nya verktyg för att försöka skada oss. Men i dag visar vi att vi är snabbare, smartare och mer påhittiga, hävdar EU:s inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Strasbourg på tisdagen.

Bland de förslag som samtidigt presenterades finns ett krav på att alla id-kort i EU inom fem år ska innehålla biometriska data och fingeravtryck.

– Efter alla attacker vi utsatts för och de utmaningar vi ställts inför så är det inte längre acceptabelt att 88 miljoner EU-medborgare fortfarande använder id-kort av papper, säger Avramopoulos.

I förslagen ingår även att underlätta för polis att få ut elektroniska uppgifter som bevismaterial, hinder mot inköp av vissa kemikalier som kan användas för bombtillverkning samt tuffare bakgrundskontroller vid export och import av handeldvapen.

Förslagen ska nu i vanlig ordning behandlas av EU:s medlemsländer och EU-parlamentet.

Kommentarer
|

Världens minsta bebis har fått åka hem

Nyhetsbild
Ryusuke Sekino med mamma Toshiko och pappa Kohei. Foto: Kyodo News via AP/TT
När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Forskare hoppas på diskussion om förhållandets inverkan på sexlusten

Variation i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger Annika Gunst som skrivit en doktorsavhandling om låg sexlust bland kvinnor.

Nyhetsbild
Lokalt

Bristen på trafikvett irriterar Christian – därför fotar han de som bryter mot reglerna

VASA Det är förbjudet att svänga vänster från Sandviksgatan in på Skolhusgatan. Ändå är det många bilister som slarvar, säger fotografen Christian Nylund. Han har nu samlat ihop en diger lunta bildbevis på trafiksyndare.

Nyhetsbild
Resfeber

Korsika – karg elegans mitt i Medelhavet

Korsika är en av Medelhavets allra vackraste öar. Den är inte publikfriande, men om du uppskattar en mindre insmickrande form av elegans har du kommit rätt.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis...eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan