|

EU vill ha fingeravtryck i id-kort

EU:s inrikes- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos vill inom fem år att alla id-kort ska innehålla fingeravtryck och biometriska uppgifter. Zoom
Foto: Arkiv/AP/TT/Czarek Sokolowski

EU:s inrikes- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos vill inom fem år att alla id-kort ska innehålla fingeravtryck och biometriska uppgifter.

EU-kommissionen vill höja kraven på id-kort och göra det lättare för brottsbekämpande myndigheter att få tillgång till finansiella uppgifter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Terrorister och brottslingar är snabba med att ändra strategier och hitta på nya verktyg för att försöka skada oss. Men i dag visar vi att vi är snabbare, smartare och mer påhittiga, hävdar EU:s inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Strasbourg på tisdagen.

Bland de förslag som samtidigt presenterades finns ett krav på att alla id-kort i EU inom fem år ska innehålla biometriska data och fingeravtryck.

– Efter alla attacker vi utsatts för och de utmaningar vi ställts inför så är det inte längre acceptabelt att 88 miljoner EU-medborgare fortfarande använder id-kort av papper, säger Avramopoulos.

I förslagen ingår även att underlätta för polis att få ut elektroniska uppgifter som bevismaterial, hinder mot inköp av vissa kemikalier som kan användas för bombtillverkning samt tuffare bakgrundskontroller vid export och import av handeldvapen.

Annons
Förslagen ska nu i vanlig ordning behandlas av EU:s medlemsländer och EU-parlamentet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Vanlig förkylning kan skydda mot covid-19

Det finns sju kända coronavirus, varav tre orsakar vanlig förkylning.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Det finns sju kända coronavirus, varav tre orsakar vanlig förkylning.

En stor del av befolkningen kan redan ha ett naturligt skydd mot svår covid-19, visar forskning. De nya fynden kan förklara varför barn och unga vuxna vanligtvis inte blir så svårt sjuka av viruset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan