|

EU vill ha fingeravtryck i id-kort

NyhetsbildZoom
EU:s inrikes- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos vill inom fem år att alla id-kort ska innehålla fingeravtryck och biometriska uppgifter. Foto: Arkiv/AP/TT/Czarek Sokolowski
EU-kommissionen vill höja kraven på id-kort och göra det lättare för brottsbekämpande myndigheter att få tillgång till finansiella uppgifter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Terrorister och brottslingar är snabba med att ändra strategier och hitta på nya verktyg för att försöka skada oss. Men i dag visar vi att vi är snabbare, smartare och mer påhittiga, hävdar EU:s inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Strasbourg på tisdagen.

Bland de förslag som samtidigt presenterades finns ett krav på att alla id-kort i EU inom fem år ska innehålla biometriska data och fingeravtryck.

– Efter alla attacker vi utsatts för och de utmaningar vi ställts inför så är det inte längre acceptabelt att 88 miljoner EU-medborgare fortfarande använder id-kort av papper, säger Avramopoulos.

I förslagen ingår även att underlätta för polis att få ut elektroniska uppgifter som bevismaterial, hinder mot inköp av vissa kemikalier som kan användas för bombtillverkning samt tuffare bakgrundskontroller vid export och import av handeldvapen.

Förslagen ska nu i vanlig ordning behandlas av EU:s medlemsländer och EU-parlamentet.

Kommentarer
|

Den marina bottendöden sprider sig globalt – Professor: Ödesdiger inverkan på fiskbestånden

Nyhetsbild
Allt fler havsområden gisslas av blågröna alger eller cyanobakterier på grund av övergödning. Den marina bottendöden har redan drabbat cirka 500 havsområden på olika håll i världen. Foto: Johannes Nystén/SPT
Det är inte bara Östersjön som drabbats av syrebrist och döda havsbottnar. Enligt ny forskning finns det omkring 500 döda havsbottnar på olika håll i världen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan