|

Kritik mot EU-förslag om utlämning av data

NyhetsbildZoom
EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans. Foto: Arkiv/AP/TT/Virginia Mayo
EU vill tvinga teknikföretag som Google och Microsoft att lämna ut användares data till polis och åklagare, även när informationen lagras på servrar utanför EU. Förslaget har lett till omedelbar kritik.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

EU-kommissionen föreslår i ett lagförslag att europeiska åklagare ska få möjlighet att tvinga företag att lämna ut exempelvis e-post, textmeddelanden och bilder som lagras i ett annat land inom tio dagar eller om det är akut, inom bara sex timmar. Lagen ska gälla för data som finns på servrar både inom och utanför EU.

– Elektroniska bevis blir alltmer viktiga i brottsutredningar, säger EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans.

Enligt kommissionen behövs den föreslagna lagen eftersom det rättsliga förfarandet att få ut elektroniska bevis från ett annat land i dag kan pågå i flera månader.

Förslaget ska bara gälla i fall där det misstänkta brottet ger minst tre års fängelse. När det gäller cyberbrott finns inget minimikrav för straffet.

EU-kommissionens planer får direkt kritik.

– Kommissionen föreslår en farlig genväg för att tillåta att nationella myndigheter får tillgång till människors information direkt från företagen, i stort sett förvandlas de till rättsliga myndigheter, säger Maryant Fernández Pérez vid organisationen European Digital Rights.

I mars infördes en liknande lag i USA som ger det amerikanska rättsväsendet tillgång till data som lagras utanför landets gränser. Företagen kan protestera om begäran står i strid med lagstiftningen i det andra landet.

Kommentarer
|

Kortslutning misstänkt brandorsak i Paris

Nyhetsbild
En elektrisk kortslutning misstänks ha orsakat branden i katedralen Notre-Dame i Paris. Foto: Francois Mori/AP/TT
En kortslutning misstänks ligga bakom den omfattande branden som härjade katedralen Notre-Dame i Paris tidigare i veckan, uppger en talesperson för Parispolisen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan