|

Sveriges regering skrotar lagförslag om sexköp

NyhetsbildZoom
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Foto: Arkiv/Jeppe Gustafsson/TT
Sedan Kristdemokraterna satt ner foten står det klart att det saknas stöd i riksdagen för regeringens kontroversiella förslag om att personer som köpt sex utomlands ska kunna straffas i Sverige. Därmed lägger regeringen heller inte fram förslaget till riksdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det innebär ju då att vi kommer inte att gå fram med det förslaget, och jag beklagar det, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Även om Vänsterpartiet backade upp förslaget krävdes det stöd från ytterligare ett parti för att baxa det igenom riksdagen, och där var det bara KD kvar att hoppas på.

Men på tisdagen beslutade sig KD:s riksdagsgrupp för att rösta emot, om ett förslag skulle landa på riksdagens bord.

– Med tanke på den skarpa kritiken från Lagrådet och flera andra remissinstanser, och att polisen ser svårigheter att tillämpa lagstiftningen, så menar vi att det riskerar att bara bli ett slag i luften, säger gruppledare Andreas Carlson.

Zoom

Andreas Carlson är gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen. Foto: Arkiv/Henrik Montgomery/TT


Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet är emot. Och även om samtliga KD-ledamöter hade röstat för så hade det blivit med minsta möjliga marginal i riksdagen: 175 ledamöter mot 174.

Skulle samtliga era ledamöter rösta nej om regeringen lägger ett sådant förslag?

– Vi har ju diskuterat frågan i vår grupp och kommit fram till att det finns en stor risk att det blir ett slag i luften och att det skulle vara långt mer effektivt att lägga kraft på att få andra länder att ta efter svensk sexköpslag och även att skärpa straffen för sexualbrott i Sverige, svarar Carlson.

Regeringens egen utredning har avrått från att införa lagen, liksom flera remissinstanser.

Lagrådet har sagt att lagen kan luckra upp möjligheterna för Sverige att avgöra vad som är straffbart i Sverige. Det kan öppna för att andra länder kan börja straffa gärningar i Sverige, som inte är straffbara här.

Är det den stora invändningen ni har?

– Ja, det är den problematiken, säger Carlson.

Samtidigt har KD ett rikstingsbeslut från 2009 som öppnar för att införa en sådan lag som regeringen föreslog.

– Men sedan dess har ju frågan utretts och remissinstanserna har framfört kritik, påpekar Carlson.

Morgan Johansson säger att en ny lag hade varit viktig med tanke på de starka kopplingarna mellan slavhandel för sexuella ändamål och köp av sexuella tjänster.

Han tycker även att farhågorna om den dubbla straffbarheten var långsökta.

– Norge har en sådan lagstiftning i många år och har inte mötts av den reaktionen från andra länder, och jag är säker på att det skulle kunna ha fungerat på precis samma sätt i Sverige.

Kommentarer
|

Världens minsta bebis har fått åka hem

Nyhetsbild
Ryusuke Sekino med mamma Toshiko och pappa Kohei. Foto: Kyodo News via AP/TT
När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Forskare hoppas på diskussion om förhållandets inverkan på sexlusten

Variation i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger Annika Gunst som skrivit en doktorsavhandling om låg sexlust bland kvinnor.

Nyhetsbild
Lokalt

Bristen på trafikvett irriterar Christian – därför fotar han de som bryter mot reglerna

VASA Det är förbjudet att svänga vänster från Sandviksgatan in på Skolhusgatan. Ändå är det många bilister som slarvar, säger fotografen Christian Nylund. Han har nu samlat ihop en diger lunta bildbevis på trafiksyndare.

Nyhetsbild
Resfeber

Korsika – karg elegans mitt i Medelhavet

Korsika är en av Medelhavets allra vackraste öar. Den är inte publikfriande, men om du uppskattar en mindre insmickrande form av elegans har du kommit rätt.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis...eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan