Zoom

Ida Kuoppala debuterar i landslagssammanhang. Foto: Arkiv/Markku Jokela


1. Ida Kuoppala
18-vuotias Ida Kuoppala Pedersörestä nousi jääkiekkoliigaan joukkueensa Vaasan Sportin kanssa. Sportin naisjoukkueen lisäksi hän treenaa 2–3 kertaa viikossa IFK Lepplaxin poikien B-juniorijoukkueen kanssa. Kuoppala on myös edustanut Suomea juniorimaajoukkueessa. Tällä kaudella hän sijoittui Mestiksen pistepörssissä toiseksi.

***

Zoom

John Åsvik är ordförande för Mathjälp Vasa. Foto: Amanda Ehn


2. Vaasan ruoka-apu/John Åsvik
Teerijärvellä kasvanut ja nykyään Sundomissa asuva John Åsvik on eläkkeellä, mutta viettää vapaa-aikansa auttamalla hädänalaisia ihmisiä Vaasan ruoka-avun puheenjohtajana. Yhdistys jakaa vähittäiskauppojen ylijäämäruokaa avun tarvitsijoille. Yhdistyksellä on 180 jäsentä ja yhtä monta vapaaehtoista. Kun Åsvik puhuu avustustyöstään, hän nostaa aina esille kaikki vapaaehtoistyöhön osallistuvat.

***

Zoom

Bella Paasimäki, Fanny Kesti och Ellen Sahlström hör till de aktiva bakom #Övistoo. Foto: Mikael Nybacka


3. Ryhmä #Övistoo-vetoomuksen takana
Syksyllä 2017 naiset ympäri maailman saivat tarpeekseen ja vaativat loppua seksuaaliselle häirinnälle. Kuusi heistä oli Ellen Sahlström, Fanny Kesti, Bella Paasimäki, Elin Enqvist, Fanny Willman ja Alma Lüttge Vasa övningsskolanin lukiosta. #övistoo-vetoomukseen allekirjoitti 224 nykyistä ja entistä Öviksen oppilasta, ja se oli ensimmäisiä laatuaan Suomessa. Vetoomuksen tekijät tekivät rohkean teon näyttämällä, että häirintä koulussa ei ole hyväksyttävää.

***

Zoom

Vid årsskiftet var Mattias Åhman på besök till hembygden i Pensala. Han hade redan då siktet inställt på att kamma hem titeln som Årets kock. Foto: Jonas Brunnström


4. Mattias Åhman
Mattias Åhman valittiin Vuoden kokiksi 2017. Hänen intohimonsa ovat paikalliset raaka-aineet, ja hän arvostaa pohjalaisia tuottajia. Pohjalaiset ovat päässeet nauttimaan hänen taidokkaista ja herkullisista annoksistaan pop up -ravintolassa Vaasassa. Pensalasta kotoisin oleva 25-vuotias Åhman edustaa Suomea kokkimaajoukkueessa.

***

Zoom

Anne Salovaara-Kero har många års erfarenhet av drogförebyggande arbete. Hon uppmanar föräldrar att prata med sina barn om droger på ett öppet och naturligt sätt. Talar vi inte om det kan det leda till att intresset blir större. Foto: Mikael Nybacka


5. Anne Salovaara-Kero
Vaasalainen Anne Salovaara-Kero on työskennellyt yli 20 vuotta päihdeongelmien, syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi. Salovaara-Kero on aktiivinen heikommassa asemassa olevien puolestapuhuja sekä työssään Pohjanmaan kriisikeskus Valossa, luottamustehtävissään että yksityiselämässään. Hänellä on kolme lasta, joista yhdellä on erityistarpeita. Myös vammaisten asiat ovat lähellä hänen sydäntään.

***

Zoom

Thomas Enroth Foto: Kasper Dalkarl


6. Thomas Enroth
Thomas Enrothin ura on edennyt tanssilavoilta kirkkojen kautta suurille pohjoismaisille näyttämöille. Hän sävelsi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi oratorion ”Skymning gryning”. Pietarsaaressa asuva 36-vuotias Enroth on muusikko, säveltäjä, lauluntekijä, sanoittaja, kapellimestari, pianisti, tuottaja ja orkesterinjohtaja.

***

Zoom

Berit Honga Foto: Arash Matin


7. Berit Honga
Vaasalainen Berit Honga on syöpäsairaanhoitaja, joka on tehnyt merkittävää työtä palliatiivisen hoidon kehittämiseksi Pohjanmaalla. Hän on työskennellyt mm. Suupohjan rannikkoseudulla, Maalahdessa ja Korsnäsissa ja ollut yötä päivää potilaiden ja heidän omaistensa tukena. Honga eläköityi 2017 mutta levittää edelleen tietoa saattohoidosta ja oireiden lievittämisestä.

***

Zoom

Alfred Backa Foto: Linnea Portin


8. Alfred Backa
Koomikko Alfred Backa on ollut mukana tekemässä pohjalaista huumoria tunnetuksi. Hän on seissyt lavalla, esiintynyt radiossa ja tehnyt musiikkivideoita. Kirjassaan ”Finland hundranånting” (Suomi satajotain) Backa kertoo Suomen satavuotisesta historiasta omalla nokkelalla tavallaan. Backa on kotoisin Pensalasta mutta asuu nykyään Vaasassa.

***

Zoom

Thuy Le Luu. Foto: Ann-Sofie Långvik


9. Thuy Le Luu
Närpiöläinen Thuy Le Luu on asunut Suomessa 25 vuotta ja on tärkeä tukipilari ja sillanrakentaja Suomeen saapuville vietnamilaisille. Hän tekee aktiivisesti työtä toisten ihmisten hyväksi sekä työssään hoitoalalla että vapaa-ajallaan.

***

Zoom

Christer Strömbäck Foto: Privat


10. Christer Strömbäck
Vaasalainen Christer Strömbäck on ollut aktiivinen Pohjanmaan syöpäyhdistyksessä 2000-luvun alusta lähtien. Hän on aktiivisesti mukana #PETforBotnia-keräyksessä, jonka tavoite on kerätä varat PET-kuvauslaitetta varten Vaasan keskussairaalaan. Keräys on nyt jo saavuttanut 100 000 euron tavoitteen ja jatkuu edelleen.

Näin äänestät:

  • Äänestä suosikkiasi lähettämällä tekstiviesti numeroon 13510 viimeistään 6. toukokuuta.

  • Kirjoita sana "rösta" viestin alussa ja lisää ehdokkaan numeroa (1–10).
  • Esimerkiksi: rösta 11
  • Tekstiviestin hinta on 95 centiä.



Varför på finska?


Har du i misstag kommit in via den finskspråkiga länken? Här hittar du all information på svenska.

Den här artikeln är skriven på finska för att vår samarbetspart i Årets österbottning-omröstningen Österbottens förbund ska kunna hänvisa sina finskspråkiga besökare till omröstningen.