Åklagarna vill se upp till 20 års fängelse för Abdeslam och den medåtalade Soufien Ayari när domarna i dag ska meddelas i Bryssel.

Duon står åtalad för mordförsök på poliser i samband med att skottlossning utbröt då en belgisk-fransk gemensam insats gjordes mot ett hus i Forest, strax söder om Bryssels centrum, den 15 mars 2016.

Vid det läget var Abdeslam en av Europas mest jagade män, sedan han knutits till den våldsamma islamistattacken i centrala Paris den 13 november 2015.

I Forest slutade skottstriden med att polisen hittade en död gärningsman – den tidigare Sverige-boende algeriern Mohamed Belkaid – men också spår av Abdeslam och Ayari, som sedan kunde gripas tre dagar senare under relativt stillsamma omständigheter i en annan Bryssel-kommun, Molenbeek.

Ytterligare fyra dagar senare var Bryssel allt annat än stillsamt när ytterligare en grupp islamister, med koppling till Abdeslam, sprängde sig själva i luften i självmordsdåd på stadens flygplats och i tunnelbanan.

Abdeslams advokat Sven Mary har dock betonat att den rättegång som dagens dom gäller inte har med varken Paris eller Bryssel att göra.

– Behandla min klient som vilken herr Dupont som helst. För attentaten i Paris kommer det att hållas en process år 2020. Men fram till dess har han (Abdeslam) rätt att antas vara oskyldig, sade Mary under rättsförhandlingarna i början av februari.

Mary anser att det inte finns några bevis för att Abdeslam verkligen deltog i skottlossningen mot polisen i Forest. Även Ayari hävdar att det endast var den ihjälskjutne Belkaid som tog till vapen.

Abdeslam själv deltog endast kort i rättegången i februari, med ett obstinat framträdande där han i princip bara markerade sin inställning att tiga.

– Man anklagar mig så jag är här. Men jag håller mig tyst, för det är min rätt, sade Abdeslam i rättssalen.

Varken han eller Ayari väntas vara på plats när dagens domar faller.