Förutom utdelningen som sker direkt till husbolag delas också påsar ut från en skåpbil, som kommer att trafikera i ägarkommunerna enligt en tidtabell som publiceras i Stormossen kundtidning.

Utdelningen med skåpbilen startar den 7 maj i Vasa. Varje hushåll får hämta en bunt med 80 papperspåsar för sortering av bioavfall. Kundtidningen med tidtabell delas ut till alla hushåll i dag.

Sortering av bioavfall är obligatorisk i rad- och höghus med fler än fyra bostäder. För övriga är insamlingen frivillig men önskvärd.


Utdelningen av gratis papperspåsar är ett led i Stormossens strävan att styra bioavfall till rätt avfallskärl vid bostädernas avfallspunkt. Senaste plockanalys av avfall visade att 26 procent av innehållet i sopkärlen för brännbart avfall i rad- och höghus består av bioavfall. Det gör större nytta i bioavfallskärlet, vars innehåll transporteras till biogasanläggningen, där det omvandlas till biogas och kompostjord. Biogasen i sin tur uppgraderas till fordonsbränsle som kan tankas vid Stormossens tankningsstation som ligger invid avfallscentralen.

Målsättningen är att den andra gastankningsstationen öppnas vid ABC Expresskurvan i Runsor inkommande vinter.