|

Spira Ensemble bjöd på hög klass genom hela sin konsert

Spira Ensemble har en bred repertoar. Zoom
Foto: Johan Hagström

Spira Ensemble har en bred repertoar.

Torsdagskvällens konsert med Spira Ensemble var en höjdare. Den stora ”ensemblen” med närmare fyrtio sångare presenterade ett mycket krävande, mångsidigt och njutbart program.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Renheten i Spira Ensemble är i det närmaste perfekt, den dynamiska skalan bred och koristernas följsamhet föredömlig. Men så har alla en grundmurad sångarerfarenhet från de svenska studentkörerna i Helsingfors.

Det gläder mig att huvudstaden igen fått en svenskspråkig blandad kör av hög klass. Och bakom detta står den sympatiske dirigenten Kari Turunen, som under många år med framgång ledde Akademiska Damkören Lyran och även är konstnärlig ledare för Akademiska Sångföreningen.

Repertoaren på Spiras konsert var omväxlande där våra dagars främsta körkompositörer gavs stort utrymme. Men givetvis vill kören värna om den traditionella körlitteraturen, vilket bland annat Lindbergs stämningsfulla "Pingst" och Fougstedts perfekta "Sommarsvit" gav prov på.

Norrmannen Ola Gjeilo, född 1978, är en produktiv tonsättare. Hans körmusik är bekant för många Vasabor, då den under flera år haft en central plats i studentkören Pedavoces repertoar. "Unicornis captivatur" med Spira blev för mig en njutning av bästa märke, där den välsjungande blandade kören gav prov på en varierad klangpalett.

Då Spira Ensemble arbetar för att vara ”en progressiv kör i det finländska musikfältet” är det givet, att repertoaren innehåller även omfattar det nyaste inom genren.

I dag tycks USA, vid sidan av de baltiska länderna, ha de främsta körkompositörerna. Förutom Eric Whitacre, född 1970, finner man Eric Wettstein (1988-), Daniel Elder (1986-) och Jake Runestad (1986-).

Wettsteins betagande "Allting rymmer du", Elders mycket krävande "The Heart's Reflection" och Runestads humoristiska "Nyon Nyon" är exempel på högklassig körmusik av idag.

"En anteckning i mitt programblad, ”otroligt snyggt”, får räcka som omdöme."

Annons

"Klangligt läcker och textkänslig körlyrik à la Långbacka….. [han] vet allt om körinstrumentet och plockar fritt från smörgårdsbordet när han skriver sina välljudande alster.” Så inledde Mats Liljeroos sin recension av Långbackas skiva "Visions" med körmusik senaste höst. Och jag håller helt med.

Ulf Långbacka, som bodde i Vasatrakten under sin skoltid, hör till landets främsta tonsättare av körmusik i dag. Under konserten framfördes två av hans verk, "Orpheus' lute" och "Sonnet 60", det senare skrivet för just Spira Ensemble. En anteckning i mitt programblad, ”otroligt snyggt”, får räcka som omdöme.

Einojuhani Rautavaaras version av Sundomvisan "Och glädjen den dansar" tilltalar alltid. Hans mästerliga sätt att måla ”vågorna på villande sjö” är genialt. Trots det moderna tonspråket behåller Rautavaara den folkliga grundtonen i visan. Utmanande för kören, men en mycket väl genomförd prestation. Solot av sopranen Marina Stenbäck satt perfekt.

Peteris Vasks effektrika och suggestiva "Piedzimšana" och Kuulas mästerverk "Siell' on kauan jo kukkineet omenapuut" avslutade den välbesökta konserten i Trefaldighetskyrkan. Jag njöt av varje sekund.

Vasa körfestival

  • Spira Ensemble
  • Dirigent: Kari Turunen
  • trefaldighetskyrkan 10.5.2018

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan