|

Vasa varmast i landet – helgvädret blir soligt

NyhetsbildZoom
Picknickvädret väntas fortsätta under de närmaste dagarna. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen
Fredagen var årets hittills varmaste dag. Och varmast av alla ställen var Vasa. Men det tar inte slut än. Ytterligare några dagar av sommar väntar innan maj blir som vanligt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De senaste dagarna har varit för årstiden ovanligt varma skriver Helsingin Sanomat (HS) på sin nätsida på fredagen.

Under veckoslutet ser temperaturerna att stiga ytterligare någon grad och morsdagen ser ut att bli den varmaste under den pågående värmeböljan. Men mot slutet av nästa vecka blir det betydligt svalare.

Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Paavo Korpela säger till HS att vi får njuta av värmen och solen ännu i fem dagar och temperaturen kan på sina håll stiga upp till 26 grader. Men mot slutet av nästa vecka sjunker temperaturerna till det som är normalt för maj.

Medeltemperaturen de senaste dagarna har ställvis varit drygt tio grader högre än vad som är normalt denna tid på året.

Det ihållande somriga vädret beror på ett högtryck som stannat över Finland. Normalt sett växlar vädret snabbare.

Värmeböljan har också hunnit medföra problem. Räddningsverken runtom i landet har varit sysselsatta med att släcka ett flertal markbränder.

Högsta uppmätta temperaturer fredag 11 maj 2018 klockan 16

  • Vasa (Klemetsö) 25,0
  • Jakobstad (Kronoby flygplats) 24,7
  • Åbo (Artukais) 23,2 grader
  • Lojo 22,3
  • Borgå (Harabacka) 20,5
  • Helsingfors (Gumtäkt) 19,6
  • Källa: Meteorologiska institutet

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Andrea Julin åker till snön efter en annorlunda sommar

LÄNGDSKIDOR På måndag åker Andrea Julin till snön. Den resan är efterlängtad. Hon har haft en annorlunda sommar efter vårens ryggoperation.

Nyhetsbild
Inrikes

Sauli Niinistö: "Varje enskilt fall av sexuellt utnyttjande i de egna leden är ett fall för mycket"

De internationella system FN har byggt är under press och samarbetsförmågan och trovärdighet ifrågasätts. För att FN ska kunna vara trovärdig måste organisationen själv följa det den predikar anser president Sauli Niinistö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Härmäföretag vågade investera – det gav en tillväxt på 40 procent

Företaget CNC-Koneistus i Härmä hade en tillväxt på 40 procent i fjol. I år förväntas omsättningen öka med 20 procent. Företagets målmedvetna satsning och investeringsvilja har gett resultat.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Korsholm bekymrar sig över vargarna – "Dagisbarnen går inte längre till mulleskogen"

KORSHOLM Politiker och tjänstemän i Korsholm är bekymrade över de vargobservationer som har gjorts i kommunen. Situationen har lett till att man tvingas begränsa skol- och dagisbarnens rörlighet.

Mest läst senaste veckan