|

Vasa varmast i landet – helgvädret blir soligt

NyhetsbildZoom
Picknickvädret väntas fortsätta under de närmaste dagarna. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen
Fredagen var årets hittills varmaste dag. Och varmast av alla ställen var Vasa. Men det tar inte slut än. Ytterligare några dagar av sommar väntar innan maj blir som vanligt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De senaste dagarna har varit för årstiden ovanligt varma skriver Helsingin Sanomat (HS) på sin nätsida på fredagen.

Under veckoslutet ser temperaturerna att stiga ytterligare någon grad och morsdagen ser ut att bli den varmaste under den pågående värmeböljan. Men mot slutet av nästa vecka blir det betydligt svalare.

Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Paavo Korpela säger till HS att vi får njuta av värmen och solen ännu i fem dagar och temperaturen kan på sina håll stiga upp till 26 grader. Men mot slutet av nästa vecka sjunker temperaturerna till det som är normalt för maj.

Medeltemperaturen de senaste dagarna har ställvis varit drygt tio grader högre än vad som är normalt denna tid på året.

Det ihållande somriga vädret beror på ett högtryck som stannat över Finland. Normalt sett växlar vädret snabbare.

Värmeböljan har också hunnit medföra problem. Räddningsverken runtom i landet har varit sysselsatta med att släcka ett flertal markbränder.

Högsta uppmätta temperaturer fredag 11 maj 2018 klockan 16

  • Vasa (Klemetsö) 25,0
  • Jakobstad (Kronoby flygplats) 24,7
  • Åbo (Artukais) 23,2 grader
  • Lojo 22,3
  • Borgå (Harabacka) 20,5
  • Helsingfors (Gumtäkt) 19,6
  • Källa: Meteorologiska institutet

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Register ska komma åt den olagliga valphandeln – Hunduppfödare välkomnar idén

Det finns nästan 200 000 oregistrerade hundar och potentiellt miljoner oregistrerade katter i Finland. Med registertvång vill man komma åt den olagliga valphandeln. Ett register skulle också göra det enklare att hitta bortsprungna sällskapsdjur.

Nyhetsbild
Lokalt

Niklas Nyberg: Vi borde se på SFP i Korsholm som två olika partier

SFP:arna i Korsholm beter sig som två skilda partier. Vore det inte bättre för alla – även själva sakfrågan – om vi behandlade dem så? Åtminstone tills fusionsfrågan är avgjord.

Nyhetsbild
Ekonomi

Thailändskt straff mot finska bärbranschen påverkar inte stort företag i Korsholm

Thailands beslut att skära ner på utresevisum för bärplockare påverkar inte bärföretag i Korsholm. Bolaget bjuder in 700 plockare från Thailand i år. Det är lika många som i fjol.

Nyhetsbild
Lokalt

President Tarja Halonen: Finländarna förstår hur krävande fredsarbete är

KARLEBY EU-ordförandeskapet om ett drygt år ger Finland möjligheten att aktivt jobba för en hållbar utveckling i hela Europa. Det säger president Tarja Halonen som på söndagen deltog i Jutta Urpilainens seminarium om fred och hållbar utveckling i Karleby.

Nyhetsbild
Lokalt

Flyktingar gömde sig bakom bakaxeln på Ingves och Svanbäcks buss "Plötsligt stack två ben fram"

När Ingsvas busschaufför stannade för att kontrollera vad som orsakade konstiga knackningar utanför Normandie i Frankrike stack två ben plötsligt fram. Det visade sig vara två flyktingar som gömt sig bakom bakaxeln på bussen.

Mest läst senaste veckan