|

Knölval fastnade i ryssja i Bergö - fritogs av sjöbevakare

Valen simmade i närheten av olycksplatsen en längre stund. Zoom
Foto: Sjöbevakningen

Valen simmade i närheten av olycksplatsen en längre stund.

En stor val hamnade i sjönöd på lördagseftermiddagen. Vid tvåtiden på dagen fick nämligen Åbo sjöräddningscentral larm om att ett valliknande djur fastnat i ett nät norr om Bergö. Det visade sig vara en knölval.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En patrull från Vallgrunds sjöbevakningsstation skickades genast ut till platsen för att hjälpa det nödställda djuret. De första misstankarna var att valen fastnat i nätet från en trålare öster om Övre Norrskäret, norr om Bergö ute till havs.

- Djuret är för tillfället väldigt stressat. Vår personal försöker lugna den så att de kan ta bort de sista näten, sade Samu Hiljanen, fältchef på Åbo Sjöräddningscentral, medan aktionen pågick.

Valen blev extra stressad eftersom flera fritidsbåtar kom till platsen. Sjöbevakningen blev därför tvungna att visa bort de extra båtarna från området.

Efter en timmes arbete lyckades sjöbevakningen rädda valen så den kunde simma fritt. Den lämnade inte området direkt utan simmade runt olycksplatsen en stund.

Annons
Patrullen som räddade valen tror att det rör sig om en knölval, säger Pasi Kettunen vid Åbo Sjöräddningscentral. Djuret var mellan sju och åtta meter långt, säger han.

– Det är väldigt ovanligt att de letar sig till våra vatten. År 2006 hade en knölval siktats i Kalajokitrakten och 2014 sågs en annan i Helsingfors, säger Kettunen.

Varför kom den hit?

– Det kan jag inte svara på, men det är definitivt inte vanligt.

Fakta: Knölval

  • Latinskt namn: Megaptera novaeangliae.
  • Beskrivning: En tjock och relativt stor fenval med svart eller mörkgrå kroppsfärg och med oregelbundna vita fläckar på buk och stjärt. Normalt ljus undertill. Huvud med oregelbundet fördelade runda knölar. Kan bli upp till 18 m lång. Långa bröstfenor(ca 1/3 av totallängden) med markanta knutor längs framkanten och som är markant vita undertill. Ryggfenan är relativt hög och sitter baktill på ryggen och följs av en serie knölar.
  • Källa: valar.se

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Rädda hundar bits oftare än trygga – Collie och labrador är ytterligheterna

Golden retriever är en av de raser som väldigt sällan visar någon aggressivitet mot människor, enligt studien vid Helsingfors universitet.
Foto: 123rf.com

Golden retriever är en av de raser som väldigt sällan visar någon aggressivitet mot människor, enligt studien vid Helsingfors universitet.

En ung hund med stabilt psyke som har en erfaren ägare och många hundkompisar kommer knappast att bita någon. Det visar färsk forskning vid Helsingfors universitet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan