Ralf Törngren-priset ges till en studerande eller anställd vid Åbo Akademi som vid sidan av sina studier eller arbetsuppgifter har gjort en väsentlig insats för att utveckla Åbo Akademi eller Åbo Akademis studentkår.

Jens Back är född i Vasa 1991 och studerar vid utbildningsprogrammet för kemi- och processteknik vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi, med process- och systemteknik som huvudämne.

Han är medlem i studentkårens fullmäktige och var styrelseordförande för studentkåren 2015. Han är också medlem i universitetskollegiet och i fakultetsrådet och har varit medlem i studiestödsnämnden vid Åbo Akademi.

Han nominerades till priset av fakulteten för naturvetenskaper och teknik, enligt ett pressmeddelande från Åbo Akademi.

”Han kommer väl förberedd till möten och han har egna kreativa idéer för hur verksamheten kan utvecklas och problem kan lösas.”
Motivering till att Jens Back får Ralf Törngren-priset i år

Enligt prismotiveringarna visar Jens Back alltid ett stort engagemang i frågor som berör Åbo Akademi och dess studentkår.

”Han kommer väl förberedd till möten och han har egna kreativa idéer för hur verksamheten kan utvecklas och problem kan lösas.”

Jens Back har varit kontaktperson för studerande vid Teknikens Akademikerförbund, TEK, och varit medlem i den internationella auditeringskommittén som 2017 utvärderade Villmanstrands tekniska universitet med betoning på dess kemitekniska utbildning.

Priset överlämnades på tisdagskvällen i samband med att delegationen för Stiftelsen för Åbo Akademi höll sitt vårmöte i Åbo.

Ralf Törngren-priset

  • Priset instiftades 2001 av Stiftelsen för Åbo Akademi för att hedra Ralf Törngrens insatser för stiftelsen, Åbo Akademi och dess studentkår.
  • Ralf Törngren (1899–1961) var skattmästare för Stiftelsen för Åbo Akademi 1931–1948.
  • Han var också riksdagsledamot för Svenska folkpartiet samt social-, finans-, utrikes- och statsminister samt partiets ordförande.
  • Han var dessutom lärare i nationalekonomi, hedersdoktor vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi och aktiv inom kommunalpolitiken i Åbo.