|

Nordkorea kan dra sig ur samtal med Sydkorea

NyhetsbildZoom
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, till vänster, och Sydkoreas president Moon Jae-In möttes i slutet av april. Arkivbild.
Nordkorea och Sydkorea har kommit överens om nya samtal på hög diplomatisk nivå, uppger Sydkoreas återföreningsdepartement. Samtalen planeras ske redan på onsdagen. Men nya uppgifter kan så tvivel om mötet blir av.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På tisdagen publicerade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap uppgifter om att Nordkorea ställer in samtalen. Enligt Yonhap, som hänvisar till den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA ska orsaken vara de gemensamma militärövningar som Sydkorea och USA bedriver och som Pyongyang ser som förberedelse inför en invasion.

Vid tidpunkten för Yonhaps publicering fanns dock ingen information om det nordkoreanska utspelet på den engelskspråkiga delen av KCNA.

Enligt Yonhap varnar Nordkorea även USA för att det planerade toppmötet mellan de två länderna är i fara.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd. De nya samtalen var också tänkta att ske i gränsbyn, och skulle hållas för att följa upp de löften som gavs då.

Nord skulle skicka en 29-mannadelegation, medan Syd nöjde sig med en grupp om fem personer.

Nordkoreas utrikesdepartement har tidigare uppgett att landet kommer att montera ned sin anläggning för kärnvapentester i slutet av maj för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april. "En smart och vänlig gest", enligt USA:s president Donald Trump, som enligt planerna ska träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i juni.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan