|

P4 Västerbotten: Umeå kommunföretag med och finansierar Kvarkenfärjan

NyhetsbildZoom
Kvarkenfärjan är beräknad att vara klar 2021. Foto: Midway Alignment
Kvarkenfärjan kom ett steg närmare förverkligande under tisdagen. P4 Västerbotten skriver att Umeå kommunföretag säger ja till att finansiera den nya färjan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt P4 Västerbotten är det nu klart att Umeå kommunföretag ställer sig positiva till den nya Kvarkenfärjan.

- Vi räknar med att färjan kostar ungefär 1,1 miljarder (reds. anm kronor). Vi går in med 25 miljoner euro i eget kapital och ungefär 300 miljoner kronor i lån, säger Mikael Öhlund till P4 Västerbotten.

Öhlund säger att Umeå klarar av lånet.

- Umeå klarar kapitalkostnaderna och avskrivningarna på den nuvarande färjan. Vi räknar med att den nya färjan är betydligt mera ekonomiskt lönsam, säger Öhlund i radioinslaget.

Han säger vidare att den nya färjan är attraktivare än den nuvarande och att han hoppas att den goda utvecklingen ska fortsätta:

- Både när det gäller persontrafiken och godstrafik. Den nuvarande färjan har för lite kapacitet för gods sett till efterfrågan.

Ärendet bollas nu vidare till Umeå kommunfullmäktige som tar upp frågan som ett informationsärende den 18 juni.

Bertil Hammarstedt vd för Umeå kommuns infrastrukturbolag Inab, sade i april till Västerbottens kuriren att Sveriges finansieringsandel redan då var så gott som klar.

- Fullmäktige kan alltid säga nej, men ingen kommer att göra det. Färjan är i hamn. Det är faktiskt så, sade Hammarstedt till tidningen.

Den 23 april beslöt Vasa ett enhälligt fullmäktige att gå i borgen för högst 35 miljoner euro plus en betalningsandel på max 25 miljoner euro.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Andrea Julin åker till snön efter en annorlunda sommar

LÄNGDSKIDOR På måndag åker Andrea Julin till snön. Den resan är efterlängtad. Hon har haft en annorlunda sommar efter vårens ryggoperation.

Nyhetsbild
Inrikes

Sauli Niinistö: "Varje enskilt fall av sexuellt utnyttjande i de egna leden är ett fall för mycket"

De internationella system FN har byggt är under press och samarbetsförmågan och trovärdighet ifrågasätts. För att FN ska kunna vara trovärdig måste organisationen själv följa det den predikar anser president Sauli Niinistö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Härmäföretag vågade investera – det gav en tillväxt på 40 procent

Företaget CNC-Koneistus i Härmä hade en tillväxt på 40 procent i fjol. I år förväntas omsättningen öka med 20 procent. Företagets målmedvetna satsning och investeringsvilja har gett resultat.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Korsholm bekymrar sig över vargarna – "Dagisbarnen går inte längre till mulleskogen"

KORSHOLM Politiker och tjänstemän i Korsholm är bekymrade över de vargobservationer som har gjorts i kommunen. Situationen har lett till att man tvingas begränsa skol- och dagisbarnens rörlighet.

Mest läst senaste veckan