|

P4 Västerbotten: Umeå kommunföretag med och finansierar Kvarkenfärjan

NyhetsbildZoom
Kvarkenfärjan är beräknad att vara klar 2021. Foto: Midway Alignment
Kvarkenfärjan kom ett steg närmare förverkligande under tisdagen. P4 Västerbotten skriver att Umeå kommunföretag säger ja till att finansiera den nya färjan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt P4 Västerbotten är det nu klart att Umeå kommunföretag ställer sig positiva till den nya Kvarkenfärjan.

- Vi räknar med att färjan kostar ungefär 1,1 miljarder (reds. anm kronor). Vi går in med 25 miljoner euro i eget kapital och ungefär 300 miljoner kronor i lån, säger Mikael Öhlund till P4 Västerbotten.

Öhlund säger att Umeå klarar av lånet.

- Umeå klarar kapitalkostnaderna och avskrivningarna på den nuvarande färjan. Vi räknar med att den nya färjan är betydligt mera ekonomiskt lönsam, säger Öhlund i radioinslaget.

Han säger vidare att den nya färjan är attraktivare än den nuvarande och att han hoppas att den goda utvecklingen ska fortsätta:

- Både när det gäller persontrafiken och godstrafik. Den nuvarande färjan har för lite kapacitet för gods sett till efterfrågan.

Ärendet bollas nu vidare till Umeå kommunfullmäktige som tar upp frågan som ett informationsärende den 18 juni.

Bertil Hammarstedt vd för Umeå kommuns infrastrukturbolag Inab, sade i april till Västerbottens kuriren att Sveriges finansieringsandel redan då var så gott som klar.

- Fullmäktige kan alltid säga nej, men ingen kommer att göra det. Färjan är i hamn. Det är faktiskt så, sade Hammarstedt till tidningen.

Den 23 april beslöt Vasa ett enhälligt fullmäktige att gå i borgen för högst 35 miljoner euro plus en betalningsandel på max 25 miljoner euro.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Register ska komma åt den olagliga valphandeln – Hunduppfödare välkomnar idén

Det finns nästan 200 000 oregistrerade hundar och potentiellt miljoner oregistrerade katter i Finland. Med registertvång vill man komma åt den olagliga valphandeln. Ett register skulle också göra det enklare att hitta bortsprungna sällskapsdjur.

Nyhetsbild
Lokalt

Niklas Nyberg: Vi borde se på SFP i Korsholm som två olika partier

SFP:arna i Korsholm beter sig som två skilda partier. Vore det inte bättre för alla – även själva sakfrågan – om vi behandlade dem så? Åtminstone tills fusionsfrågan är avgjord.

Nyhetsbild
Ekonomi

Thailändskt straff mot finska bärbranschen påverkar inte stort företag i Korsholm

Thailands beslut att skära ner på utresevisum för bärplockare påverkar inte bärföretag i Korsholm. Bolaget bjuder in 700 plockare från Thailand i år. Det är lika många som i fjol.

Nyhetsbild
Lokalt

President Tarja Halonen: Finländarna förstår hur krävande fredsarbete är

KARLEBY EU-ordförandeskapet om ett drygt år ger Finland möjligheten att aktivt jobba för en hållbar utveckling i hela Europa. Det säger president Tarja Halonen som på söndagen deltog i Jutta Urpilainens seminarium om fred och hållbar utveckling i Karleby.

Nyhetsbild
Lokalt

Flyktingar gömde sig bakom bakaxeln på Ingves och Svanbäcks buss "Plötsligt stack två ben fram"

När Ingsvas busschaufför stannade för att kontrollera vad som orsakade konstiga knackningar utanför Normandie i Frankrike stack två ben plötsligt fram. Det visade sig vara två flyktingar som gömt sig bakom bakaxeln på bussen.

Mest läst senaste veckan