|

Professor: Östersjön påverkas av vad vi väljer att äta

Framtidens utmaning är att kombinera livsmedelsproduktionens och havsmiljöernas målsättningar. Urbaniseringen och den tekniska utvecklingen inom energiproduktionen gör det lättare att nå Östersjöns miljömål. Å andra sidan kan en ökad efterfrågan på animaliska proteiner sätta käppar i hjulet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Östersjöns ekosystem är känsligt för störningar. Förändringar i klimatet, föroreningar i havet och användningen av naturresurser påverkar havsekosystemets funktion och struktur.

Enligt prognoser kommer klimatuppvärmningen att försämra lantbruksförutsättningarna i flera delar av världen som just nu har en stark livsmedelsproduktion. Det kan leda till ökat fiskeri och lantbruk i Östersjöområdet.

– Det viktigaste bekymret för nuvarande och kommande beslutsfattare är hur livsmedelsproduktionens mål och målen som gäller havsmiljöer ska gå ihop. Att skydda Östersjön är inte helt och hållet upp till oss, utan klimatförändringen och de globala samhällsförändringarna påverkar hur stora utmaningarna blir, säger professor Kari Hyytiäinen från Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Zoom

Kari Hyytiäinen, professor på Helsingfors universitet, belyser utmaningen med att få till stånd ett friskt Östersjön samtidigt som man tillgodoser livsmedelsproduktionens målsättningar och efterfrågan på mat.Klimatförändringen kommer troligen att öka urlakningen av näringsämnen från avrinningsområden.

– Det gör det svårare att bekämpa övergödningen och att nå de gemensamma miljömål som beskrivs i Helcoms verksamhetsplan för Östersjön , säger Hyytiäinen.

Förändringar i folkmängd och konsumtionsvanor styr havsekosystemets tillstånd – kanske till och med mer än klimatförändringen, menar Hyytiäinen.

– Om vi till exempel börjar äta mer hälsosamt minskar näringsbördan märkbart, vilket på lång sikt gör det lättare att få havet i gott skick.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Andrea Julin åker till snön efter en annorlunda sommar

LÄNGDSKIDOR På måndag åker Andrea Julin till snön. Den resan är efterlängtad. Hon har haft en annorlunda sommar efter vårens ryggoperation.

Nyhetsbild
Inrikes

Sauli Niinistö: "Varje enskilt fall av sexuellt utnyttjande i de egna leden är ett fall för mycket"

De internationella system FN har byggt är under press och samarbetsförmågan och trovärdighet ifrågasätts. För att FN ska kunna vara trovärdig måste organisationen själv följa det den predikar anser president Sauli Niinistö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Härmäföretag vågade investera – det gav en tillväxt på 40 procent

Företaget CNC-Koneistus i Härmä hade en tillväxt på 40 procent i fjol. I år förväntas omsättningen öka med 20 procent. Företagets målmedvetna satsning och investeringsvilja har gett resultat.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Korsholm bekymrar sig över vargarna – "Dagisbarnen går inte längre till mulleskogen"

KORSHOLM Politiker och tjänstemän i Korsholm är bekymrade över de vargobservationer som har gjorts i kommunen. Situationen har lett till att man tvingas begränsa skol- och dagisbarnens rörlighet.

Mest läst senaste veckan