|

Professor: Östersjön påverkas av vad vi väljer att äta

Framtidens utmaning är att kombinera livsmedelsproduktionens och havsmiljöernas målsättningar. Urbaniseringen och den tekniska utvecklingen inom energiproduktionen gör det lättare att nå Östersjöns miljömål. Å andra sidan kan en ökad efterfrågan på animaliska proteiner sätta käppar i hjulet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Östersjöns ekosystem är känsligt för störningar. Förändringar i klimatet, föroreningar i havet och användningen av naturresurser påverkar havsekosystemets funktion och struktur.

Enligt prognoser kommer klimatuppvärmningen att försämra lantbruksförutsättningarna i flera delar av världen som just nu har en stark livsmedelsproduktion. Det kan leda till ökat fiskeri och lantbruk i Östersjöområdet.

– Det viktigaste bekymret för nuvarande och kommande beslutsfattare är hur livsmedelsproduktionens mål och målen som gäller havsmiljöer ska gå ihop. Att skydda Östersjön är inte helt och hållet upp till oss, utan klimatförändringen och de globala samhällsförändringarna påverkar hur stora utmaningarna blir, säger professor Kari Hyytiäinen från Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Zoom

Kari Hyytiäinen, professor på Helsingfors universitet, belyser utmaningen med att få till stånd ett friskt Östersjön samtidigt som man tillgodoser livsmedelsproduktionens målsättningar och efterfrågan på mat.Klimatförändringen kommer troligen att öka urlakningen av näringsämnen från avrinningsområden.

– Det gör det svårare att bekämpa övergödningen och att nå de gemensamma miljömål som beskrivs i Helcoms verksamhetsplan för Östersjön , säger Hyytiäinen.

Förändringar i folkmängd och konsumtionsvanor styr havsekosystemets tillstånd – kanske till och med mer än klimatförändringen, menar Hyytiäinen.

– Om vi till exempel börjar äta mer hälsosamt minskar näringsbördan märkbart, vilket på lång sikt gör det lättare att få havet i gott skick.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Thailändskt straff mot finska bärbranschen påverkar inte stort företag i Korsholm

Thailands beslut att skära ner på utresevisum för bärplockare påverkar inte bärföretag i Korsholm. Bolaget bjuder in 700 plockare från Thailand i år. Det är lika många som i fjol.

Nyhetsbild
Lokalt

President Tarja Halonen: Finländarna förstår hur krävande fredsarbete är

KARLEBY EU-ordförandeskapet om ett drygt år ger Finland möjligheten att aktivt jobba för en hållbar utveckling i hela Europa. Det säger president Tarja Halonen som på söndagen deltog i Jutta Urpilainens seminarium om fred och hållbar utveckling i Karleby.

Nyhetsbild
Lokalt

Flyktingar gömde sig bakom bakaxeln på Ingves och Svanbäcks buss "Plötsligt stack två ben fram"

När Ingsvas busschaufför stannade för att kontrollera vad som orsakade konstiga knackningar utanför Normandie i Frankrike stack två ben plötsligt fram. Det visade sig vara två flyktingar som gömt sig bakom bakaxeln på bussen.

Nyhetsbild
Lokalt

Vargjakt i hamnskogen i Jakobstad - avblåst för tillfället

JAKOBSTAD Vargjakten i Jakobstad är för tillfället avblåst eftersom vargen inte längre rör sig i området där den observerades. Oklart hur man fortsätter.

Nyhetsbild
Utrikes

Amerikanska höjdare besöker Nordkorea

En grupp högt uppsatta företrädare för USA har rest till Nordkorea för att bland annat samtala med landets vice utrikesminister.Tidigare under dagen hälsade Sydkoreas president Moon Jae-In att Kim Jong-Un är inställd på att träffa USA:s president Donald Trump.

Mest läst senaste veckan