|

Landskapens hyror motsvarar 10 procent av hela budgeten – landskapet Österbotten befarar att hyrorna stiger

NyhetsbildZoom
Landskapsdirektör Kaj Suomela. Foto: Mikael Nybacka
Landskapens lokalcentral offentliggjorde på onsdagen de preliminära hyrorna för landskapens lokaler från och med 2020.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter landskapsreformen är det tänkt att landskapen ska hyra alla sina lokaler av Landskapens lokalcentral och om man ser på centralens preliminära uppskattning av hyrorna så kommer kring tio procent av landskapens totala budget att gå till hyror, enligt Landskapens lokalcentrals pressmeddelande.

Hyrorna motsvarar tidigare beräkningar enligt pressmeddelandet, men Österbottens landskapsförbund oroar sig för att hyrorna kommer att stiga. I ett pressmeddelande skriver förbundet att hyrorna beräknas stiga med till och med 37,5 % under de första verksamhetsåren och då skulle kostnaderna i landskapet Österbotten stiga från 65,3 miljoner euro till nästan 90 miljoner euro.

– Det är oroande att hyresnivån är så hög. Jag fäster mig speciellt vid att hyresnivån stiger så mycket medan staten minskar landskapens finansiering, säger landskapsdirektör Kaj Suomela.

Södra Karelen 40,1 miljoner euro

Södra Österbotten 72,7 miljoner euro

Södra Savolax 67,0 miljoner euro

Kajanaland 26,0 miljoner euro

Egentliga Tavastland 55,6 miljoner euro

Mellersta Österbotten 26,8 miljoner euro

Mellersta Finland 101,7 miljoner euro

Kymmenedalen 61,7 miljoner euro

Lappland 64,0 miljoner euro

Birkaland 193,7 miljoner euro

Österbotten 65,3 miljoner euro

Norra Karelen 64,2 miljoner euro

Norra Österbotten 139,5 miljoner euro

Norra Savolax 112,4 miljoner euro

Päijänne-Tavastland 61,7 miljoner euro

Satakunta 77,7 miljoner euro

Nyland 463,3 miljoner euro

Egentliga Finland 190,9 miljoner euro

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu gäller övertidsförbud på centralsjukhuset – "Borde inte påverka patientsäkerheten"

VASA Fackföreningarnas protest mot regeringens lagförslag påverkar antagligen vardagen på centralsjukhuset. Det tror huvudförtroendemannen Kim Berg: "Det händer varje dag att någon måste byta skift eller jobba övertid."

Nyhetsbild
Lokalt

350 studerande ska sitza på torget – "Vasa vill verkligen vara en äkta studiestad"

VASA Det duggregnar och börjar blåsa upp medan Vasa universitets studentkår (VYY) radar ut bord på Vasa torg. De ordnar sitz för 350 personer och hoppas på soligare väder till kvällen.

Nyhetsbild
Lokalt

Nina Smulters avhandling ger resultat: Förbättrar vården för hjärtopererade

Det kan hända plötsligt, utan förvarning. Patienten som nyligen blivit hjärtopererad kan bli aggressiv, förvirrad eller reagera långsamt. Tillståndet kallas delirium och Malaxbon Nina Smulter lyfter upp det i sin doktorsavhandling – ett arbete som redan lett till förändrade vårdrutiner.

Nyhetsbild
Lokalt

Kaskö syr ihop nytt sparpaket - "Nu lånar vi till driften"

Kaskö Inom kort ska ledande politiker och tjänstemän i Kaskö föreslå åtgärder som ska få stadens ekonomi i balans. Stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP) säger att verkligheten just nu är att staden lånar till driften.

Mest läst senaste veckan