|

Källa: EU-toppar överens om enad Iranlinje

NyhetsbildZoom
Tysklands ledare Angela Merkel anländer till EU-ländernas arbetsmiddag i Sofia, Bulgarien. Foto: Vassil Donev
EU:s ledare vill ha en enad front för att hålla Iranavtalet vid liv, uppger en källa efter EU-ledarnas arbetsmiddag i Sofia. Men Iran måste också respektera avtalet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

USA:s avhopp från kärnenergiavtalet med Iran är ett av huvudämnen i Bulgariens huvudstad Sofia där EU:s ordförandeland Bulgarien tar emot övriga EU-ledare.

Under onsdagskvällen hölls en arbetsmiddag, främst tänkt som en diskussion om vägen vidare.

Diskussionerna om Iran har varit strategiska och samstämmiga, uppger en EU-källa efter mötet.

EU kommer att fortsätta kämpa för att man ska kunna enas internationellt i stora frågor trots den senaste tidens besked från USA vad gäller klimatförändringar, tullar och Iran, uppger EU-källan.

EU ska också ta initiativ för att skydda europeiska företag som kan påverkas negativt av amerikanska beslut.

Samtidigt ska EU ta upp oro för Irans roll i regionen och kring landets robotprogram.

– Vi behöver en enad europeisk front. Jag vill att ledarna bekräftar att EU står upp för avtalet, så länge som Iran gör det. Avtalet är bra för europeisk och global säkerhet, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk inför middagen i ett kort möte med pressen i Sofia.

Han kallade den amerikanska regeringens nyckfullhet för en ny utmaning för EU:

– När man ser på de senaste besluten från president Trump skulle någon till och med kunna tro att med sådana vänner behövs inga fiender, sade Tusk.

Kommentarer
|

Vatikanen öppnar benhus i jakt på prinsessor

Nyhetsbild
Schweizergardister vid Heliga stolens troskongegration i Palazzo del Sant'Uffizio i Rom, i närheten av Vatikanstaten. Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Sökandet efter svar om ett försvinnande i Vatikanen på 1980-talet ledde härom veckan till en kuslig upptäckt: två prinsessor som begravdes bakom Peterskyrkan på 1800-talet hade försvunnit spårlöst. Nu hoppas Vatikanen på nya svar i det egendomliga fallet.

Mest läst senaste veckan