|

Soini: Vi måste försvara det regelbaserade internationella systemet – de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i fler länder

NyhetsbildZoom
Utrikesminister Timo Soini (Blå framtid). Foto: Antti Aimo-Koivisto
Utrikesminister Timo Soini (Blå) deltar i Europarådets utrikesministermöte i Helsingør i Danmark på torsdagen och fredagen. Han vill ta upp problemet med att de mänskliga rättigheterna förlorar styrka i många länder.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Europarådet är Europas mest omfattande och äldsta mellanstatliga organisation och har som uppgift att trygga och vidareutveckla de mänskliga rättigheterna, den pluralistiska demokratin och rättsstatsprincipen.

"Europarådet befinner sig just nu i en på många sätt svår situation – de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i fler länder."

Finland kommer att ta över ordförandeskapet i Europarådets ministerkommitté i november och följande utrikesministermöte ordnas i Finland i maj 2019.

– Systemen för att bevaka de mänskliga rättigheterna och rättsstaten utgör grunden för det regelbaserade multilaterala samarbetet stater emellan. Det måste försvaras. Europarådet befinner sig just nu i en på många sätt svår situation – de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i fler länder. Därtill har organisationen politiska och ekonomiska svårigheter, konstaterar utrikesminister Timo Soini i UM:s pressmeddelande.

Under sitt besök i Danmark håller utrikesminister Soini också ett anförande vid Köpenhamns universitet. Temat är Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet.

Kommentarer
|

Man flydde från polisen i 200 kilometer i timmen – misstänks för två mordförsök

Nyhetsbild
En man född 1994 greps till slut efter en lång biljakt. Mannen misstänks bland annat för två mordförsök. Foto: SPT
Mannen körde 113 kilometer i timmen på en väg med hastighetsbegränsning 40 kilometer i timmen. Mannen försökte fly från polisen, men inte ens spikmatta stoppade honom.

Mest läst senaste veckan