|

Soini: Vi måste försvara det regelbaserade internationella systemet – de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i fler länder

NyhetsbildZoom
Utrikesminister Timo Soini (Blå framtid). Foto: Antti Aimo-Koivisto
Utrikesminister Timo Soini (Blå) deltar i Europarådets utrikesministermöte i Helsingør i Danmark på torsdagen och fredagen. Han vill ta upp problemet med att de mänskliga rättigheterna förlorar styrka i många länder.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Europarådet är Europas mest omfattande och äldsta mellanstatliga organisation och har som uppgift att trygga och vidareutveckla de mänskliga rättigheterna, den pluralistiska demokratin och rättsstatsprincipen.

"Europarådet befinner sig just nu i en på många sätt svår situation – de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i fler länder."

Finland kommer att ta över ordförandeskapet i Europarådets ministerkommitté i november och följande utrikesministermöte ordnas i Finland i maj 2019.

– Systemen för att bevaka de mänskliga rättigheterna och rättsstaten utgör grunden för det regelbaserade multilaterala samarbetet stater emellan. Det måste försvaras. Europarådet befinner sig just nu i en på många sätt svår situation – de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i fler länder. Därtill har organisationen politiska och ekonomiska svårigheter, konstaterar utrikesminister Timo Soini i UM:s pressmeddelande.

Under sitt besök i Danmark håller utrikesminister Soini också ett anförande vid Köpenhamns universitet. Temat är Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet.

Kommentarer
|

Idrottsföreningar fick över 42 miljoner euro – största potten till Olympiska kommittén

Nyhetsbild
Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) har beviljat över 42 miljoner i statsstöd till idrottsföreningar. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Idrottsminister Sampo Terho har beviljat statsstöd för idrottsföreningar. Finlands Svenska Idrott fick också en summa.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan