Nextjets skulder 100 miljoner kronor

NyhetsbildZoom
Nextjet. Foto: Arkiv/Marcus Jansson
Över 100 miljoner kronor i leverantörsskulder. Det framgår av Nextjets konkursansökan som kom in till Attunda tingsrätt i går. "Nextjet AB är på obestånd och detta är inte tillfälligt", skriver vd Magnus Ivarsson i ansökan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Till konkursförvaltare har Lars-Henrik Andersson vid advokatfirman Lindahl utsetts. Konkursansökan har skrivits under av vd Magnus Ivarsson och är daterad 14 maj.

I den 19 sidor långa leverantörsskuldlistan som bolagsledningen skickat in till tingsrätten framgår att det affärsdrivande Nextjet Sverige har skulder på närmare 94 miljoner kronor till allt och alla, bland annat flygplatserna som bolaget trafikerat och för leasingavgifter för flygplan.

Även dotterbolaget Nextjet, som sköter själva flygtrafiken, har begärts i konkurs av företagsledningen. Där uppgår leverantörsskulderna till över sju miljoner kronor.

Samtidigt fortsätter Trafikverkets krismöten under dagen för att hitta snabbast tänkbara lösning för att kunna handla upp ersättningsflyg på de drabbade rutterna.

– Vi tittar på det, men är inte framme vid någonting än. Vi fortsätter under förmiddagen, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT.

Nextjet har främst flugit till mindre orter i Norrland, men har också haft destinationer i Finland och Norge. När bolaget meddelade att det gick i konkurs ställdes alla flygningar in med omedelbar verkan.

Konkursbeskedet kom överraskande vid lunchtid på onsdagen, även om bolaget en längre tid dragits med ekonomiska bekymmer. Nextjet fokuserade mest på rutter till mindre orter, där det har saknats alternativ till bolaget. Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) beskriver flygplatsen som navet i regionen.

– Det här är förödande för oss, sade hon efter beskedet i går.

Bolaget kommenterar konkursen i ett pressmeddelande och kallade beslutet för "djupt beklagligt":

"Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats", skrev bolaget.

Kommentarer

Åbovarvets leverans av fartyget Costa Smeralda försenas med en månad – "Det är första gången det här sker under Meyers tid"

Nyhetsbild
Varvet Meyer Turku lyckas inte få kryssningsfartyget Costa Smeralda färdigt inom den ursprungliga tidtabellen. Foto: Mikael Piippo/SPT
Kryssningsfartyget Costa Smeralda levereras först i november, meddelar varvet Meyer Turku.

Mest läst senaste veckan