Utöver de utlovade inbesparingarna på 3 miljarder euro räknar finansministeriet med att det finns en outnyttjad potential att spara ytterligare 4,6 miljarder euro. Dessa inbesparingar ska realiseras genom en satsning på effektivare tekniska lösningar och en integration av vårdtjänsterna. Däremot kommer den omtvistade valfriheten inte att innebära några inbesparingar, uppger finansministeriet i sitt memorandum som har undertecknats av statssekreteraren och kanslichefen Martti Hetemäki.

Finansministeriets siffror har väckt hård kritik såväl från politiska bedömare som sakkunniga inom statsförvaltningen och social- och hälsovården. Statens revisionsverk gav i fjol ett utlåtande där man skriver att det inte är realistiskt att förvänta sig tre miljarder i inbesparingar tack vare vård- och landskapsreformen.

Riksdagens finansutskott riktade i sitt utlåtande om vårdreformen på torsdagen skarp kritik mot regeringens reformpaket

Riksdagsledamot Kari Uotila (VF) som är medlem i utskottet säger till Iltasanomat på torsdagen att Hetemäkis redogörelse är "panikartad".

– Den var nog en lite panikartad och lång förklaring om att det visst finns potential för inbesparingar och även möjligheter. Men ser man närmare så märker man att den väger väldigt lätt, säger Uotila.

Uotila säger att dokumentet bara är Finansministeriets sista försök att övertyga om att man med vårdreformen verkligen kan få till stånd inbesparingar.