|

Finansministeriet utlovar fortfarande 3 miljarder euro i inbesparingar i vårdreformen

NyhetsbildZoom
Riksdagshuset. Foto: Ari Sundberg/SPT
Finansministeriet upprepar sitt tidigare löfte att vård- och landskapsreformen kommer att ge tre miljarder euro i inbesparingar. Löftet ingår i ett memorandum som presenterades för riksdagen denna vecka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utöver de utlovade inbesparingarna på 3 miljarder euro räknar finansministeriet med att det finns en outnyttjad potential att spara ytterligare 4,6 miljarder euro. Dessa inbesparingar ska realiseras genom en satsning på effektivare tekniska lösningar och en integration av vårdtjänsterna. Däremot kommer den omtvistade valfriheten inte att innebära några inbesparingar, uppger finansministeriet i sitt memorandum som har undertecknats av statssekreteraren och kanslichefen Martti Hetemäki.

Finansministeriets siffror har väckt hård kritik såväl från politiska bedömare som sakkunniga inom statsförvaltningen och social- och hälsovården. Statens revisionsverk gav i fjol ett utlåtande där man skriver att det inte är realistiskt att förvänta sig tre miljarder i inbesparingar tack vare vård- och landskapsreformen.

Riksdagens finansutskott riktade i sitt utlåtande om vårdreformen på torsdagen skarp kritik mot regeringens reformpaket

Riksdagsledamot Kari Uotila (VF) som är medlem i utskottet säger till Iltasanomat på torsdagen att Hetemäkis redogörelse är "panikartad".

– Den var nog en lite panikartad och lång förklaring om att det visst finns potential för inbesparingar och även möjligheter. Men ser man närmare så märker man att den väger väldigt lätt, säger Uotila.

Uotila säger att dokumentet bara är Finansministeriets sista försök att övertyga om att man med vårdreformen verkligen kan få till stånd inbesparingar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Riksdagsval med jourtillägg

Riksdagsvalet blir intressant i Österbotten. I svallet efter jourbeslutet strider Samlingspartisterna öppet, medan SDP vädrar morgonluft.

Nyhetsbild
Lokalt

Väktarstrejk stänger tågstationer i Karleby och Vasa

KARLEBY/VASA VR:s stationsbyggnader i Karleby och Vasa kommer att vara stängda under väktarstrejken, som inleds på onsdag.

Nyhetsbild
Lokalt

Bil krockade med långtradare – släpet blockerade vägen

PÖRTOM Riksväg 8 var stängd lite norr om Pörteborg i flera timmars tid och polisen dirigerade trafiken via mindre vägar. Långtradarsläpet blockerade riksvägen. Det var vid 16-tiden som en personbil krockade med långtradarens släp. Uppdaterad 21.00.

Nyhetsbild
Lokalt

Sänk farten – Nu börjar vinterhastigheterna gälla

Vinterhastigheterna tas i bruk före veckoslutet, meddelar Trafikverket. Det betyder att hastighetsbegränsningen på landsvägarna i allmänhet blir 80 kilometer i timmen. På motorvägarna gäller 100 kilometer i timmen.

Mest läst senaste veckan