Professorn vid Aalto-universitetet Pekka Mattila försvarar den heterosexuella medelåldersmannen i en kolumn i Kauppalehti. Mattila skriver att de här så kallade gubbarna (på finska: setämies) har blivit fritt byte i dagens infekterade debattklimat.

– Det är tillåtet att bita, strypa eller slå gubbar – med namn eller utan, skriver Mattila.

Han gillar inte ”det finska arbetslivets folktribunaler som skjuter ur skuggorna och buskarna” och anser att det är riskabelt om kloka röster förblir ohörda bara på grund av att de tillhör medelålders män.

– Ibland kan en medelålders heteroman vara den som har mest att ge i en fråga.

Mattila skriver att det är positivt att företagen i Finland har insett värdet av diversitet och att Metoo-rörelsen har visat hur vanliga sexuella trakasserier är. Hans försvar av gubbarna är inte riktad mot någon annan grupp.

– Orsaken att jag vågar skriva det här är att jag tillhör en sexuell minoritet och kan därmed representera det andra precis som en intersektionell feminist, skriver Mattila.

Ibland tycker han att det är nästan skrämmande hur mycket mera rörelserum han har jämfört med en heteroman med samma utbildning och liknande position.

– Det här är inte rätt.

Enligt honom handlar allt i grunden om vilket pris männen måste betala för en historiskt snedvriden arbetsmarknad. Behovet av medelålders manliga arbetstagare kommer inte att försvinna.

Mattila förringar inte jämställdhetsarbetet, men han tycker lönejämförelser mellan män och kvinnor inte ger en verklighetstrogen bild eftersom de vanligtvis fokuserar på personer i höga positioner.

– Jämställdhetsarbete borde inledas redan i rekryteringsskedet och början karriären, avslutar han.