– Jag är väldigt stolt över det här valet. Giuseppe Conte kommer att bli ledare i en regering efter en överenskommelse mellan två politiska krafter, sade han till journalister efter mötet med president Sergio Mattarella.

Även partiet Legas partiledare Matteo Salvini väntas nominera Giuseppe Conte till ny italiensk premiärminister.

Den 54-årige Conte är inte tidigare känd för den större delen av den italienska befolkningen, skriver Reuters. Han är professor i juridik vid universitet i Florens och han har ingen politisk erfarenhet. Hans namn har förts fram av populistiska M5S.

De aspirerande regeringspartierna har kommit överens om ett regeringsprogram. Där uppfylls till stor del M5S vallöfte om medborgarlön och Legas löfte om skattesänkningar. Dessutom utlovas ett generösare pensionssystem.

Men den nya koalitionsregeringen väntas bli presenterad först på tisdagen. Den nya regeringen ställs inför en omröstning i parlamentet som kan komma att hållas senare i veckan.

Salvini och Di Maio väntas tilldela sig själva ministerposter i sin regering.

Zoom

Legas ledare, Matteo Salvini, under en presskonferens efter ett tidigare möte med Italiens president Sergio Mattarella den 14 maj. Foto: TT/Riccardo Antimiani