KuPS har spelat mycket bra den här säsongen. Men mot VPS fick laget ingen enkel match.

Däremot bjöds Kuopiolaget på två billiga mål.

Två minuter före pausvilan sjabblade Aatu Laatikainen rejält. Han slog en helt onödig bakåtpassning på mittplan. Bollen hamnade hos KuPS, och en blixtsnabb kontring avslutades av Ilmari Niskanen.

Det fanns tid och möjlighet att spela den bollen annorlunda, men Laatikainen valde det sämsta alternativet.

Avslutningen av första halvlek var olycklig eftersom VPS fram till målet hade gjort en bra match – och var det vassare laget. VPS hade fyra–fem chanser som kunde ha fört upp hemmalaget i ledning.

Efter femtiofem minuters spel kom matchavgörandet. Domaren Mikko Leino gav KuPS en straff. Bollen träffade Jerry Voutilainen på handen. Straffen var inte direkt feldömd, men domaren kunde också ha friat.

Straffen satte Rasmus Karjalainen i mål bakom Marko Meerits.

– Det grämer mest hur målen kom. Vi dominerade första halvlek och det var bra i andra fram till straffen. Efter det orkade vi inte mera, säger VPS tränare Petri Vuorinen.

Sju minuter senare kunde VPS ha kompenserats med en straff då Douglas de Almeida fick en rejäl knuff i ryggen vid en VPS-hörna, men då friade Leino.

Med KuPS i en 0–2-ledning gick luften mer eller mindre ur VPS. Laget fick aldrig till någon liknande press mot KuPS-målet som det stundtals hade i första halvlek.