"Jag såg mycket fram emot att träffa dig", skriver Trump i ett brev till Kim och tillägger.
"Tyvärr, på grund av den enorma ilska och din öppet fientliga inställning som visat sig i dina senaste uttalanden, känner jag att det är olämpligt att just nu genomföra det möte vi så länge har planerat".

På torsdagen fick utländska journalister se tunnlar sprängas sönder. Men det är oklart vad demoleringen av den påstådda kärnanläggningen har för betydelse – och kanske också var den skedde.

Tunnlar sprängdes
Tre tunnlar som enligt Nordkorea var avsedda för atomvapenprov sprängdes, liksom flera byggnader, på torsdagen. Två dussin inbjudna journalister från Sydkorea, USA, Storbritannien, Ryssland och Kina fick bevittna demoleringen av tunnlarna.

"Vi kunde gå ända fram och se sprängladdningarna i dem. Sedan förde de oss till åskådarplatser längre bort och sprängde dem", rapporterar den amerikanska tv-kanalen CBS korrespondent Ben Tracy.

Därefter fick journalisterna gå tillbaka för att bekräfta demoleringen.

Inte experter
"Problemet är att vi är journalister, inte kärnteknikexperter. Så det fanns ingen på plats, ingen utomstående expert, som kunde verifiera vad Nordkorea hävdar att man har gjort – att lägga ner sin anläggning för kärnvapenprov", konstaterar Tracy.

Demoleringen har av Nordkorea beskrivits som ett tecken på välvilja inför det nu inställda toppmötet mellan ledaren Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump den 12 juni i Singapore.

Anläggningen vid Punggye-ri har varit platsen för landets samtliga sex kärnvapenprov, det senaste och största i september, då diktaturen hävdar att den sprängde en vätebomb. Så långt råder ingen tvekan.

Fick inte ha gps
Bedömare är däremot oeniga om vilken betydelse rivningen egentligen har för landets kärnvapenprogram. Skeptiker hävdar att anläggningen både har gjort sitt och snabbt kan återuppbyggas.

Och medan den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap inte tvekar om att kärnanläggningen i Punggye-ri verkligen förstördes är brittiska Sky News, som också var på plats, desto mer försiktigt. Sky News kan inte säkert säga att det var Punggye-ri de fördes till. Journalisterna fick inte ha med sig gps eller utrustning för att registrera eventuell strålning. Ingen på plats syntes heller mäta radioaktivitet. Sky News konstaterar dock att platsen som besöktes liknade kända satellitbilder tagna över Punggye-ri.

De inbjudna journalisterna fick färdas med tåg med övertäckta fönster i tolv timmar och därefter med buss till Punggye-ri i Nordkoreas oländiga, bergiga nordöstra del. De var på plats i nio timmar innan de forslades tillbaka till staden Wonsan, dit de flugit till en folktom flygplats med specialchartrade plan.