|

Henriksson: Ta tag i vargproblemet

NyhetsbildZoom
Anna-Maja Henriksson anser att vargen hör inte hemma i bebyggelsen. Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva
– Tröskeln för att få dispens att fälla vargar i Österbotten måste sänkas. Det vore oerhört viktigt att Jord- och skogsbruksministeriet ger klara signaler att man tar vargens tydliga ökning i västra Finland och Österbotten på allvar, säger SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Naturresursinstitutet Lukes uppskattning var vargbeståndet i mars totalt 20 vargflockar. För ett år sedan var motsvarande siffra 14. Vargen har flyttat västerut och hela 70 procent av flockarna påträffades i det västra stamförvaltningsområdet.

Enligt Luke har mängden varg i Österbotten fördubblats jämfört med året innan och uppgår nu till cirka 30 stycken.

– Det är märkligt att man i detta skede redan från Lukes sida vill slå fast att det inte ska ges något utrymme för stamvårdande jakt i den nya skötselplanen som arbetas fram under hösten. Nu borde man inte utesluta några alternativ, utan hitta fungerande lösningar som inger förtroende hos befolkningen, säger Anna–Maja Henriksson (SFP) i ett pressmeddelande.

Hon anser att det är ytterst viktigt att medborgarna och myndigheterna samverkar och att befolkningens oro tas på största allvar.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan