|

Barn torterade måsungar till döds i Vasa

NyhetsbildZoom
En fiskmås. Fågeln på bilden har inget med det som inträffat att göra. Foto: Hans Hästbacka
En grupp barn i Vasa dödade flera måsungar genom att sticka ungarna med vassa stickor och vrida på deras huvuden, rapporterar tidningen Pohjalainen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En grupp på flera barn torterade måsungar i stadsdelen Aspnäs i Vasa på fredagen. Enligt tidningen Pohjalainen som rapporterar om händelsen stack barnen fågelungarna i halsen med vassa stickor och vred på ungarnas huvuden och ben tills de dog.

Enligt Maija Raatikainen, ordförande för djurskyddsföreningen Vaasanseudun eläinsuojeluyhdistys, fanns det också vuxna på plats men de nöjde sig med att titta på barnens förehavanden utan att ingripa. Raatikainen tog sig till platsen och lyckades rädda en måsunge efter att hon fått höra om djurplågeriet på lördagen.

– Just då plågades inte fågeln men barnen hade den som leksak. Det fanns också vuxna på plats men ingen verkade intresserad av fågelns öde. Jag berättade om lagens paragrafer och försökte informera dem om ämnet men det var som att tala till en vägg. Vissa föräldrar ser inget fel med sådana gärningar, säger Raatikainen till Pohjalainen.

– Det här är något som blir vanligare för varje sommar som går. När fåglarnas, ekorrarnas och igelkottarnas ungar dyker upp i naturen börjar det komma anmälningar från alla delar av staden. Människor använder igelkottar som fotbollar och sprejmålar dem.

Raatikainen är orolig över att djurens smärta och lidande inte verkar intressera människorna som plågar dem. Hon tänker göra en polisanmälan om fredagens och lördagens incidenter med måsungarna i Aspnäs.

Raatikainen påminner om att en människa inte ska röra vid ett vilt djur om inte djuret är skadat eller i fara. För det mesta går det till exempel ingen nöd på måsungar som är på marken. Mamman matar ungarna också efter att de lämnat boet.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport
1

113 lopp sedan senast – Kimi Räikkönen vann i Austin

FORMEL 1 Kimi Räikkönen höll undan för Max Verstappen och Lewis Hamilton och vann USA:s GP.

Nyhetsbild
Lokalt

Biobesöket i rullstol blev en besvikelse: "Det är gräsligt"

VASA Carola Lithén såg fram emot en biokväll på Bio Rex i Vasa. Men kvällen blev förstörd när hon insåg att renoveringen av biografen försämrat tillgängligheten för rullstolsburna besökare.

Nyhetsbild
Sport

FC Sport tog första segern trots utvisning

FUTSAL FC Sport-j var bättre från början och bärgade säsongens första ligaseger i Vanda.

Nyhetsbild
Lokalt

På måndag stänger strejken flera idrottsanläggningar– se lista över stängda utrymmen

På måndag och tisdag går över 10 000 av fackförbundet JHL:s medlemmar i strejk. Strejken syns också i Vasa och i Korsholm, inom fastighetsservice, kosthåll samt motions-, kultur- och idrottsväsendet.

Mest läst senaste veckan