|

46 färre platser i EU-parlamentet efter brexit – Finland får ett mandat till

NyhetsbildZoom
Då Storbritannien lämnar EU, omfördelas mandaten i EU-parlamentet. Finland får en plats till, medan 46 stolar får stå tomma, tills vidare. Foto: AFP/Lehtikuva/Daniel Leal-Olivas
EU-parlamentet ska minska från 751 platser till 705 till följd av Storbritanniens utträde ur unionen. Finland ska få ett till mandat i parlamentet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

EU-parlamentet beslöt på onsdagen att 27 av de 73 säten som blir tomma om och när Storbritannien lämnar unionen klockan 11 den 29 mars 2019 ska ges till länder som i dag är underrepresenterade.

Till dem räknas Finland som i så fall får ett till mandat och därmed får rösta in 14 parlamentariker i nästa val, som hålls försommaren 2019.

De resterande 46 platserna försvinner inte helt utan ska reserveras för framtida behov.

Rösterna i parlamentet föll 566 för och 94 emot reduceringen. 31 parlamentariker var frånvarande.

Beslutet förutsätter att Storbritanniens utträde förverkligas. Förhandlingarna om utträdet har varit svåra och läget är på många punkter ännu öppet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan