Tomek Valtonen fick sparken från Sport efter att gångna säsong slutat i en sistaplats i FM-ligan. Nu ska 37-åriga Valtonen i stället börja träna det polska landslaget och polska ligaklubben Podhale Nowy Targ. Han har skrivit på kontrakt av modellen 2+2 med landslaget och 1+1 med klubblaget. Till arbetet hör även att vara med och utveckla den polska juniorhockeyn och bygga framtidsvisioner för landets ishockey.

– Jag har inte sett några matcher under de senaste åren, men följt med vilka lag som klarar sig i Polen. Hälften av släkten bor här och jag pratar nästan flytande polska, säger Valtonen, som är född i Polen och har en polsk mamma, till Yle.

Valtonen trivs med dubbelrollen han står inför.

– Att träna ett landslag gör man endast i turneringar, annars handlar det om att se matcher. Jag har vilja och energi för att jobba dagligen, säger Valtonen.

I Polen hoppas man på att han ska kunna föra nationen till OS 2022 i Peking. Det polska förbundet tänker enligt Yle även bland annat plocka in en finländsk tränare till U20-landslaget och en finländsk målvaktstränare som ska jobba med landslagsmålvakterna.

– För mig blir arbetet bredare än då jag varit ligatränare. Det är ett arbete där man ser på videoklipp från morgon till kväll och är helt fokuserad på en grej. De senaste åren i Finland har varit intensiva och det här kom vid en lämplig tidpunkt.

Valtonen menar att ishockeyn har starka traditioner i Polen, men att utvecklingen inte gått åt rätt håll. Han har inte bott i Polen sedan hans familj flyttade till Finland då han var fyra år. Men nu står han alltså inför en flytt till Nowy Targ i landets södra delar.

– Jag är ivrig. Jag får uppleva en lite annorlunda kultur, bo i ett annat land och slipa på språkkunskaperna. Jag vill kunna tala polska flytande.

Erbjudandet om att jobba i Polen kom som en överraskning.

– Jag är förvånad över att polackerna vet om mig och följer den finländska ligan. Det är roligt att man vill ha mig som tränare, sa Valtonen till sajten hokejforum.pl i maj.