|

Tomek Valtonen om nya jobbet: Bredare än att vara ligatränare

NyhetsbildZoom
Tomek Valtonen tränade Sport under fyra ligasäsonger. Foto: Arkiv/Arash Matin
I en intervju med Yle berättar Sports tidigare tränare Tomek Valtonen att Polen, där han ska börja jobba, är ett land vars ishockey stagnerat. Nu ska han vara med och ändra på det.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tomek Valtonen fick sparken från Sport efter att gångna säsong slutat i en sistaplats i FM-ligan. Nu ska 37-åriga Valtonen i stället börja träna det polska landslaget och polska ligaklubben Podhale Nowy Targ. Han har skrivit på kontrakt av modellen 2+2 med landslaget och 1+1 med klubblaget. Till arbetet hör även att vara med och utveckla den polska juniorhockeyn och bygga framtidsvisioner för landets ishockey.

– Jag har inte sett några matcher under de senaste åren, men följt med vilka lag som klarar sig i Polen. Hälften av släkten bor här och jag pratar nästan flytande polska, säger Valtonen, som är född i Polen och har en polsk mamma, till Yle.

Valtonen trivs med dubbelrollen han står inför.

– Att träna ett landslag gör man endast i turneringar, annars handlar det om att se matcher. Jag har vilja och energi för att jobba dagligen, säger Valtonen.

I Polen hoppas man på att han ska kunna föra nationen till OS 2022 i Peking. Det polska förbundet tänker enligt Yle även bland annat plocka in en finländsk tränare till U20-landslaget och en finländsk målvaktstränare som ska jobba med landslagsmålvakterna.

– För mig blir arbetet bredare än då jag varit ligatränare. Det är ett arbete där man ser på videoklipp från morgon till kväll och är helt fokuserad på en grej. De senaste åren i Finland har varit intensiva och det här kom vid en lämplig tidpunkt.

Valtonen menar att ishockeyn har starka traditioner i Polen, men att utvecklingen inte gått åt rätt håll. Han har inte bott i Polen sedan hans familj flyttade till Finland då han var fyra år. Men nu står han alltså inför en flytt till Nowy Targ i landets södra delar.

– Jag är ivrig. Jag får uppleva en lite annorlunda kultur, bo i ett annat land och slipa på språkkunskaperna. Jag vill kunna tala polska flytande.

Erbjudandet om att jobba i Polen kom som en överraskning.

– Jag är förvånad över att polackerna vet om mig och följer den finländska ligan. Det är roligt att man vill ha mig som tränare, sa Valtonen till sajten hokejforum.pl i maj.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Jobba hemifrån – nu kommer vinterns hårdaste snöstorm

Ett snöoväder väntas drabba södra Finland på torsdagen. Det kan snöa upp till 20 centimeter.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan