|

SDP i topp och Samlingspartiet tappar – kampen om största partiet hårdnar

NyhetsbildZoom
SDP:s ordförande Antti Rinne. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari
Socialdemokraterna har störst väljarstöd medan Samlingspartiet sjunker till under 20 procent. De Gröna tappar ytterligare stöd i Helsingin Sanomats nya partimätning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Socialdemokraterna fortsätter att växa. Redan i HS partimätning i maj hade SDP det största väljarunderstödet. I HS nya gallup uppger 21,6 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på SDP om det nu ordnades riksdagsval. På andra plats är Samlingspartiet som sjunkit till 19,7 procent. Det innebär att Socialdemokraterna det enda partiet som har ett väljarstöd på över 20 procent.

Centern är trea med 15,8 procent. Deras ställning har varit oförändrar under de senaste månaderna. De Gröna har däremot tappat i väljarstöd och har nu 13,5 procent av stödet, då de fortfarande i augusti i fjol låg på 17 procent.

På femte plats är Vänsterförbundet med 9,2 procent och som sexa kommer Sannfinländarna med 8 procent. Bägge partiernas stöd har stigit en aning sedan HS senaste gallup. Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och Blå framtids stöd är på samma nivå som då senaste gallup gjordes i början av maj. SFP har ett väljarstöd på 4,5 procent.

2414 personer intervjuades för galluppen som gjordes mellan 14 maj och 10 juni.

Felmarginalen i mätningen är cirka 2 procentenheter.


Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan