|

SDP i topp och Samlingspartiet tappar – kampen om största partiet hårdnar

NyhetsbildZoom
SDP:s ordförande Antti Rinne. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari
Socialdemokraterna har störst väljarstöd medan Samlingspartiet sjunker till under 20 procent. De Gröna tappar ytterligare stöd i Helsingin Sanomats nya partimätning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Socialdemokraterna fortsätter att växa. Redan i HS partimätning i maj hade SDP det största väljarunderstödet. I HS nya gallup uppger 21,6 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på SDP om det nu ordnades riksdagsval. På andra plats är Samlingspartiet som sjunkit till 19,7 procent. Det innebär att Socialdemokraterna det enda partiet som har ett väljarstöd på över 20 procent.

Centern är trea med 15,8 procent. Deras ställning har varit oförändrar under de senaste månaderna. De Gröna har däremot tappat i väljarstöd och har nu 13,5 procent av stödet, då de fortfarande i augusti i fjol låg på 17 procent.

På femte plats är Vänsterförbundet med 9,2 procent och som sexa kommer Sannfinländarna med 8 procent. Bägge partiernas stöd har stigit en aning sedan HS senaste gallup. Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och Blå framtids stöd är på samma nivå som då senaste gallup gjordes i början av maj. SFP har ett väljarstöd på 4,5 procent.

2414 personer intervjuades för galluppen som gjordes mellan 14 maj och 10 juni.

Felmarginalen i mätningen är cirka 2 procentenheter.


Kommentarer
|

Sjöräddningen: "Båtolyckan i Vasa skärgård är den allvarligaste händelsen under midsommaren"

Nyhetsbild
Olyckan i Vasa skärgård är den allvarligaste midsommarolyckan på sjön enligt sjöräddningsledare Benny Paulsson. Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT/SPT
Förutom båtolyckan med fem personer i Sundom skärgård i Vasa, har läget på havet varit som det brukar under midsommarhelgerna.

Mest läst senaste veckan