|

Nu får alla över 65 åka seniorbuss i Vasa

Seniorbussarna är till för de seniorer som behöver uträtta ärenden utanför hemmet. Förut var bussarna bara till för 75-åringar och äldre, men nu får alla 65 år fyllda nyttja servicen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Med seniorbussarna ordnar Vasa stad färdtjänst för seniorer. Rätten att använda servicen har man tidigare beviljat separat och rätten har berört över 75-åringar med särskilda villkor. Men från och med juni i år är servicen tillgänglig för alla 65 år fyllda, och rätten behöver inte längre ansökas separat.

Samtidigt slopar man de färdtjänstservicekort för seniorer och begränsningarna för mängden resor. I fortsättningen kommer inte taxitjänst att vara ett alternativ till färtjänst enligt socialvårdslagen (SVL).

– Målet med seniorbusservicen är att stöda seniorernas självständiga ärendehantering utanför hemmet och således stöda hemmaboendet bland seniorerna, säger Leif Holmlund, hem- och anstaltsvårdsdirektör på Vasa stad.

Servicen är till för seniorer som behöver uträtta ärenden i Vasa stad. Servicen är en del av kollektivtrafiken som förverkligas enligt från dörr till dörr-metoden med minibussar med låga golv.

De två seniorbussarna trafikerar vardagar klockan 8 –16.30 från och med 25 juni. Bilen beställs per telefon direkt från chaufförer, gärna en dag på förhand eller senast en timme före behovet till färdtjänst. Telefonnumrorna till bussarna är 044 380 7071 och 044 380 7072.

För att använda sig av seniorbussarna betalar man självrisken på 3,20 euro för en enkelresa. Som betalningsmedel används kontanter eller resebiljetter för Vasas interna trafik, exempelvis veteranbiljetter. Bank- och kreditkort fungerar inte i bilarna. Man kan också betala med Walttikortet, som har lägre självrisk.

Veteranerna får använda färdtjänst gratis. Det gäller också personliga assistenter till seniorerna.

|

KuPS höll undan mot VPS: "Vi måste börja vinna"

Nyhetsbild
Förlusten mot KuPS var den fjärde raka i FM-ligan för VPS. Foto: Linus Lindholm
Det blev en tuff och bra fajt mellan VPS och KuPS. När gästerna började bevaka sin ledning hittade hemmalaget inte ett sätt att forcera försvarsmuren.

Mest läst senaste veckan