|

ECB fortsätter med stödköp och styrräntorna ligger kvar

NyhetsbildZoom
Stimulansåtgärderna fortsätter. Mario Draghi och ECB-rådet låter också styrräntorna ligga kvar. Foto: Arkiv
Europeiska Centralbanken (ECB) skulle egentligen ha upphört med stödköp i september, men stödköpen fortsätter åtminstone fram till årsskiftet. Dock sänks summan från 30 till 15 miljarder euro per månad. De centrala styrräntorna ligger kvar på nuvarande rekordlåga nivåer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det blev inga räntehöjningar och stödköpen fortsätter. De besluten fattade ECB-rådet, det högsta beslutande organet inom den Europeiska Centralbanken, på torsdagen. Rådet var samlat i Riga i Lettland.

Det var meningen att de stödköp som Europeiska Centralbanken (ECB) gjort skulle upphöra i september. Men de fortsätter, dock med lägre intensitet, fram till årsskiftet. ECB sänker stödköpen från 30 till 15 miljarder euro per månad.

Räntorna får dessutom ligga kvar på nuvarande nivåer, det betyder att de centrala styrräntorna står kvar på 0,00 procent, 0,25 och -0,4 procent.

ECB-rådet bedömer att styrräntorna kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer åtminstone över sommaren 2019 och i vilket fall som helst så länge det är nödvändigt. ECB vill säkerställa att inflationsutvecklingen förblir i linje med de nuvarande förväntningarna på en varaktig korrigering.

I presskonferensen efteråt konstaterade Mario Draghi, ordförande för Europeiska Centralbanken, att osäkerheten i ekonomin ökat under de senaste veckorna.

- Besluten tas i en stark ekonomi, men med ökad osäkerhet, sade Draghi.

Efter dagens penningpolitiska besked stiger börserna runt om i Europa och dollarn och det brittiska pundet stärks mot euron.

Kommentarer
|

Tor blandar ny snickarteknik med gammal design – "Trendigt med gamla modeller"

Nyhetsbild
Tor Ahlbäck har varit företagare inom bygg- och snickeribranschen i 40 år. Foto: Mikael Nybacka
I 40 år har Vöråbon Tor Ahlbäck varit företagare inom bygg- och snickeribranschen. Han har riktat in sig på möbler i helträ och ser en trend i att inreda hus i gammal stil.

Mest läst senaste veckan